IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечното кредитиране в еврозоната се възстановява след лихвеното понижение от ЕЦБ

Банките в еврозоната са раздали жилищни заеми на обща стойност 71 млрд. евро през юли

14:46 | 09.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ипотечното кредитиране на банките в Европа е продължило да се възстановява през юли, тъй като намаляващите лихви подкрепят покупките на жилища, предава Bloomberg.

Банките в еврозоната са раздали заеми на обща стойност 71 млрд. евро за покупки на жилища от потребители през юли, най-високото ниво от август 2022 г., сочат нови данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ръстът е добра новина за банките в Европа, много от които постигат голяма част от печалбата си от бизнеса с ипотечно кредитиране. Кредитори като Deutsche Bank и ING Groep заявиха, че виждат възстановяване на пазара в момент, когато централните банки започват да разхлабват паричната политика. То може да се ускори, тъй като се очаква ЕЦБ да понижи лихвите за втори път тази година.

„Мисля, че стигнахме дъното и можем да растем оттук нататък“ в германското ипотечно кредитиране, коментира главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке при представянето на резултатите за второто тримесечие през юли.

Нагласите бяха потвърдени и от ING, като при представянето на отчета на банката главният финансов директор Танате Пхутракул заяви, че тя е успяла да увеличи ипотечните си портфейли във всички страни, в които присъства, благодарение на „възстановяването на пазара“.

Покупките на жилища помогнаха за обръщането на тенденцията за спад на цените на недвижимите имоти. Цените на жилищата в Германия нараснаха за първи път от близо две години през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още