IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Район на Будапеща може да забрани краткосрочните наеми на жилища

Унгарската столица е сред най-популярните туристически дестинации в Европа

16:22 | 09.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Район на Будапеща провежда двуседмичен референдум за възможна забрана на краткосрочните наеми, която би била първа по рода си в една от най-популярните туристически дестинации в Европа, предава Ройтерс.

Данни на Евростат показват, че почти 719 млн. нощувки в страните от Европейския съюз са били резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb, Booking, Expedia Group и Tripadvisor миналата година, като Париж е на първо място сред столиците на страните членки с над 19 млн. нощувки.

В Централна Европа Будапеща е най-популярното място за краткосрочни наеми с 6,7 млн. нощувки, като изпреварва Виена, Прага, Варшава, Краков и други.

Тамаш Сопрони, кмет на района на Будапеща, който организира референдума, продължаващ до 15 септември, казва, че популярността на града е оправдала решението на властите да попитат местните жители за последиците от краткосрочните наеми върху достъпността на жилищата и качеството на живот.

„Не можем да стоим със скръстени ръце и да чакаме нещо да се случи“, казва Сопрони, който е кмет на Шести район на Будапеща, предлагащ красиви гледки.

„Мисля, че трябва да сме благодарни, че живеем във време, когато много хора могат да си позволят ваканция в чужбина. Но това, което не вземаме предвид, е, че ще има градове, които ние като туристи ще направим необитаеми“, допълва той.

Ако бъде приета, забраната ще влезе в сила от началото на 2026 г.

Изходът от референдума може да има по-широки последици, тъй като правителството на премиера Виктор Орбан обмисля регулации на пазара на краткосрочни наеми, а министърът на икономиката казва, че той допринася за недостига на жилища и за високите цени.

Сайтът за недвижими имоти ingatlan.com съобщава, че забрана в Шести район, където цените на апартаментите са с 22% над средното ниво в Будапеща, може временно да намали цените на дългосрочните наеми.

Противници на забраната твърдят, че ходът ще засегне приходите не само на собствениците на апартаменти, а и на близките кафенета и ресторанти, които обслужват основно чуждестранни туристи.

През юни Барселона, която е водещата ваканционна дестинация в Испания, съобщи, че ще забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2028 г., тъй като се стреми да укроти растящите цени на жилищата и да направи града добър за живеене за местните жители.

В Централна Европа чешкото министерство на регионалното развитие предложи законодателна промяна, която ще принуди всички имоти, обявени в онлайн платформи, да бъдат регистрирани чрез нова електронна платформа, която ще улесни събирането на националните и местните данъци.

Законодателството, което трябва да бъде одобрено от парламента, ще влезе в сила в средата на 2026 г. и също така ще позволи на общините да ограничават броя на дните, в които имотите могат да бъдат отдавани под наем. Ще бъде определен и периодът, в който отдаването им няма да бъде позволено.

Местните власти в полските градове Сопот, Краков и други популярни туристически дестинации поискаха по-затегнати регулации на имотите за краткосрочно отдаване под наем, но новите правила все още не са въведени.

Жителите на Шести район в Будапеща са на различни мнения. Габор Сиклоши предпочита повече регулации, а не категорична забрана. Матилд, която отказва да разкрие фамилията си, счита, че краткосрочните наеми създават проблеми.

„Хората, които се навъртат наоколо, нямат интерес да са тихи, да поддържат ред или чистота. Днес са тук, а утре ще вършат работата си другаде“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още