IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богати американци нажежават жилищния пазар в най-южната област на Португалия

Цените на луксозните имоти в Алгарве са нараснали с над 30%, съобщават брокери на недвижими имоти

11:55 | 08.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Слънчевото южно крайбрежие на Португалия Алгарве е по-популярно от всякога сред посетителите, а в резултат на това жилищният пазар в областта процъфтява, пише Bloomberg.

Консултантската компания Savills съобщава, че миналата година цените на луксозните имоти в Алгарве са нараснали с над 30%.

Брокери на недвижими имоти казват, че туристическата вълна тласка нагоре покупките, особено от американски купувачи, които се насочват към страната в рекорден брой – над един милион туристи от САЩ са посетили Португалия през първото полугодие на 2024 г., почти два пъти повече от посетителите през същия период през 2022 г., сочат данни на националната статистическа служба на страната.

Посетителите се насочват особено към Алгарве, където живеят под 500 хил. души, благодарение на известните пясъчни плажове, красиви рибарски градчета и целогодишно топло време там. От 2025 г. United Airlines ще има директен полет от Нюарк до град Фаро, който е входна врата за региона.

„Горният сегмент на имотния пазар в Алгарве в исторически план е доминиран от британските купувачи, но това се променя“, казва Керстин Бучнър, съосновател на Quinta Properties, подразделение на Savills в региона.

Тя допълва, че американците са се увеличили от под 1% от купувачите на луксозни жилища преди пандемията в Алгарве до „значителен процент“ днес. По данни на Португалската имотна асоциация 10% от всички чуждестранни купувачи в страната са американци. „Ако се разходите в Луле, всеки втори човек там сега е американец. Невероятно е“, отбелязва Бучнър.

Туристите с по-силния долар оказват въздействие върху цените. Първата продажба на имот на цена от над 20 млн. евро, която е рекордна за региона, беше осъществена през 2022 г. и Бучнър казва, че оттогава Quinta Properties е продала редица имоти на подобно ценово равнище. В резултат на това предлагането на луксозни имоти е ограничено, особено в попурярните области Кинта ду Лаго и Вале ду Лобо.

„На пазара има по-малко имоти от всякога, а търсенето е светлинни години напред от това, което имахме преди“, отбелязва Бучнър. Средните продажни цени на първокласните жилища при Quinta Properties са достигнали близо 3,5 млн. евро през 2023 г. спрямо под 3 млн. евро предходната година.

Рикардо Коща, главен изпълнителен директор на компанията Luximos, подразделение на Christie’s International Real Estate в Португалия, също отчита ръст на търсенето от чужденци на жилища в Алгаве и казва, че ключова причина за това е програмата за дигитални номади на страната. Работещи от разстояние граждани на страни извън ЕС могат да живеят в Португалия, ако имат месечен доход от поне 3280 евро и спестявания от най-малко 9840 евро.

„Хората харесват мекия климат, условията за сърф, стабилната политическа обстановка и факта, че могат да работят от разстояние от тук при едва пет часа разлика спрямо Източното крайбрежие“ на САЩ, отбелязва Коща. „В югозападния край на Европа обичаме да казваме, че американците са наши съседи“, допълва  той. А на жилищния пазар един милион евро са достатъчни за закупуването на много по-голямо жилище в Португалия, отколкото в други популярни туристически райони като Френската ривиера и гръцките острови, както и в много големи градове в САЩ, казва Коща.

Португалия стана за първи път гореща точка за чуждестранните купувачи през 2012 г., след като страната въведе „златни визи“, които обвързваха разрешението за местожителство с инвестиция в страната, включително в покупка на недвижим имот. По-високите цени на имотите накараха предишното правителство да изключи миналата година инвестициите в имоти от програмата, но това не се е отразило на цените в Алгарве.

Чужденците все още могат да кандидатстват за „златна виза“, като инвестират най-малко 500 хил. евро в инвестиционни фондове. Другите варианти включват дарение за културни или научни проекти.

„Програмата „златна виза“ наистина предизвика треска при продажбите“, коментира Бучнър, но допълва, че Алгарве не отчита забавяне при чуждестранните купувачи. „Не всичко се свежда до „златните визи“. Американците пристигат в Португалия, тъй като са отегчени от САЩ и искат различен начин на живот. Алгарве предлага това“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aqua1237
преди 1 час
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още