IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвените понижения ще дадат скромен тласък на вече високите цени на жилищата в света

Анализатори, участвали в допитване на Ройтерс, подобряват прогнозите си за пет от девет жилищни пазара в сравнение с три месеца по-рано

11:12 | 04.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата на повечето ключови пазари по света ще нараснат скромно тази и следващата година на фона на очакванията, че лихвите по жилищните заеми ще продължат да намаляват. Това ще помогне за леко подобряване на достъпността на скъпите имоти, сочи допитване на Ройтерс сред анализатори.

Очаква се повечето централни банки да започнат да намаляват лихвените проценти в даден момент тази година, а някои от тях вече го направиха. Според прогнозите Федералният резерв ще започне разхлабването на политиката си на заседанието на 17 и 18 септември.

Това дава възможност на цените на жилищата в развитите страни, които се борят с ниско предлагане на имоти, достъпни за повечето нови купувачи на жилища, да се покачат скромно.

Допитването на Ройтерс сред близо 150 жилищни анализатори, проведено между 19 август и 3 септември, обхваща САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Дубай и Индия. То показва, че средните цени на жилищата на почти всички от тези пазари ще нараснат тази и следващата година.

Но в сравнение с очакваното смекчаване на паричната политика от централните банки прогнозите за ръстовете на цените са сдържани.

Макар средните прогнози да показват, че промяната в средните цени на жилищата през 2024 г. ще варира между пазарите от скромен спад с 1,4% до ръст от около 8 на сто, общите перспективи са положителни, като анализаторите подобряват прогнозите си за пет от девет жилищни пазара, включени в допитването, в сравнение с три месеца по-рано.

„Намаляващите лихви по жилищните заеми на много пазари ще засилят позицията на кандидат-купувачите на жилища, но само скромно, тъй като натискът върху достъпността вече е на повратна точка“, коментира Матю Макаули, директор на отдела за анализи на глобалните имотни сектори в консултантската компания JLL.

„Все по-голям дял от населението на страни като САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Австралия и Япония ще разчитат на жилищни модели, основани на доходите, за да задоволят жилищните си нужди“, допълва той.

Мнозинство от близо 80% от анализаторите, или 82 от 106, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността ще се подобри за купувачите на първо жилище през идната година. Останалите 24 са заявили, че ще се влоши.

Но в момент, когато предлагането все още е затегнато в повечето страни, много кандидат-купувачи на нови жилища вероятно ще останат наематели през идните години и ще плащат още по-висок наем.

Очаква се наемите на градски жилища да изпреварят инфлацията през идните 12 месеца във всички страни, включени в допитването, сочат средните прогнози на анализатори, които са отговорили на отделен въпрос.

„В среда на по-високи лихви наемите на първокласни жилища ще продължат да изпреварват капиталовите стойности... Ниските нива на наличности на много локации и по-големият брой кандидат-купувачи движат тенденцията на много от основните наемни пазари“, отбелязва Джъстин Маркинг, ръководител на световния жилищен пазар в консултантската компания Savills.

Очаква се средните цени на жилищата в САЩ да се повишат с 5,4% през 2024 г., с 3,3 на сто догодина и с 3,4% през 2026 г.

Поскъпването на жилищата ще се дължи основно на собственици, които са си осигурили 30-годишни ипотечни кредити с нисък лихвен процент, в повечето случаи под 5%, дори под 3 на сто, те няма да пожелаят да се разделят с домовете си при толкова изгодни кредити.

Макар че се очаква Фед да започне да понижава лихвите през септември, намалявайки ги с общо 75 базисни пункта, липсата на достатъчно предлагане вече подкрепи пазара, на който средните цени на жилищата са много над връхната им точка по време на пандемията.

Средните цени на жилищата в Австралия вероятно ще нараснат с над 6% тази година, отново заради затегнатото предлагане, с което средните цени също ще надхвърлят връхната точка от пандемичната ера.

„Но трябва да се отбележи, че не очакваме съществено подобряване на достъпността, като недостъпността на жилищата вероятно ще бъде структурно по-висока, отколкото преди пандемията в краткосрочен до средносрочен план“, счита Джонатан Макменамин, старши икономист в компанията Barrenjoey.

В съседна Нова Зеландия, където цените се повишиха с 40% по време на пандемията от Covid-19, се очаква ръст от едва 1%.

В Индия търсенето на луксозни имоти от богати хора вероятно ще тласне цените на жилищата още по-нагоре през следващите няколко години. Въпреки че търсенето идва от малцина богаташи в страна с 1,4 млрд. души население, това означава значителен пазар, който е достатъчен да повиши средните цени на жилищата нагоре с около 8% тази година и с 6 на сто догодина.

Изпитващият затруднения германски жилищен пазар, където цените на жилищата намаляха със 7,2% миналата година, вероятно ще се стабилизира през следващите месеци и тази година ще отбележи спад от 1,4%, последван от ръст с 2 на сто през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още