IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служителите в Лондон са в офиса само в половината от седмицата

Британската столица е на последно място по този показател сред шест големи града в света

12:00 | 03.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лондон изостава от другите големи глобални градове, когато става въпрос за работа в офиса. Това засилва опасенията както за производителността в британската столица, така и за привлекателността ѝ като международна инвестиционна дестинация, пише Bloomberg.

Работещите на пълен ден в Лондон прекарват малко повече от половината от работната си седмица в офиса, сочи доклад на мозъчния тръст Centre for Cities, публикуван във вторник. Макар че делът се повишава спрямо миналата година, само работещите хора в Торонто прекарват толкова малко време в офиса сред шестте международни града, включени в анализа. Останалите са Париж, Ню Йорк, Сидни и Сингапур.

„Завръщането в офиса в Лондон е вяло, погледнато от международна гледна точка, и много признаци сочат, че изостава още повече от конкурентните му градове в света“, отбелязват авторите на доклада Роб Джонсън и Оскар Селби. „По-редките взаимодействия лице в лице между служителите в центъра на Лондон поставят производителността в града в неизгодна позиция в сравнение с други глобални градове“, допълват те.

Лондон изостава от други големи градове в света по завръщане на служителите в офиса. Графика: Bloomberg LP Лондон изостава от други големи градове в света по завръщане на служителите в офиса. Графика: Bloomberg LP

Данните показват как пандемията е променила за постоянно работните практики, като много от хората, принудени да работят от вкъщи по време на блокадите заради Covid, не са склонни да се върнат към ежедневното пътуване до работа. Във Великобритания служителите в Националната статистическа служба организират стачка, след като са били уведомени, че трябва да работят поне два дни от седмицата в офиса, а профсъюзите настояват, че работата от вкъщи няма неблагоприятно въздействие върху производителността.

Премиерът Киър Стармър разчита, че ще успее да прекъсне почти десетгодишния вял ръст на производителността, за да финансира обещанията, които помогнаха на неговата Лейбъристка партия да дойде на власт през юли.

Париж е на първо място по присъствие в офиса в класацията със средно 3,5 дни в седмицата, следван от Сингапур с 3,2 и Ню Йорк с 3,1. Служителите в центъра на Лондон отиват до офиса средно в едва 2,7 дни от седмицата, като посещаемостта е по-висока във възрастовата група от 18 до 24 години, отколкото при по-възрастните служители.

Разходите и продължителността на пътуването до работа обясняват защо повече служители в Лондон предпочитат да останат в домашния си офис. Над 40% от работещите хора в Лондон са посочили намаляването на разходите за пътуване като придобивка при работата от вкъщи спрямо средно 34% във всички градове в класацията. Също така е по-вероятно те да посочват като причина спестеното време, когато не им се налага да пътуват до работа.

Служителите в Лондон харесват работата от вкъщи заради намаляването на транспортните разходи и по-голямата гъвсавост. Графика: Bloomberg LP Служителите в Лондон харесват работата от вкъщи заради намаляването на транспортните разходи и по-голямата гъвсавост. Графика: Bloomberg LP

Centre for Cities отбелязва, че има възможност за затягане на правилата за връщане в офиса във всички големи градове. Под 10% от служителите са заявили, че биха напуснали, ако ги задължат да ходят по-често в офиса, признавайки ползите от присъствието им на работното място.

В Лондон стимулите може да включват намаляване на разходите за пътуване, повишаване на посещаемостта на офисите в държавния сектор и измерване на въздействието на хибридната работа върху производителността на национално ниво.

„Всички възможни последици за производителността от установяване на „ново нормално“ в работа от офиса под нивата преди пандемията правят посоката на Лондон по-притеснителна“, отбелязват авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още