IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бумът на туризма и благоприятната данъчна политика увеличават продажбите на жилища в Италия

Жилищата по брега на езерото Комо и във Флоренция са отбелязали най-силен ръст през 2023 г.

19:05 | 05.09.24 г.
Снимка: Fausto Podavini/Bloomberg
Снимка: Fausto Podavini/Bloomberg

Интересът на потребителите в Италия набира скорост, а ръстът в броя на туристите повишава възвръщаемостта от инвестициите във ваканционни жилища, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Благоприятната данъчна политика към чужденци привлича повече чуждестранни жители, които харесват и средиземноморския начин на живот, и финансовите ползи, които страната предлага. Освен това ръстът на хибридната работа след пандемията води до вълна от мобилни служители, които искат да се потопят в долче вита, казва Кейт Евърет Алън, ръководител на жилищните анализи за Европа в консултантската компания.

Въпреки по-строгите парични политики цените на луксозните жилища в Италия остават стабилни, подкрепени от ограниченото предлагане. Обемът на продажбите спадна, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да повишава лихвите през 2022 г. Но сега, когато лихвите намаляват, се очаква възстановяване на търсенето и на активността при продажбите, отбелязва Евърет-Алън. Според прогнозите възстановяването ще се състои в условията на ограничено предлагане, тъй като високите строителни разходи продължават да засягат маржовете на печалбата на строителните компании.

През 2023 г. цените на луксозните имоти са нараснали средно с 4% и са с 16 на сто по-високи спрямо нивата преди пандемията през 2019 г. Езерото Комо и Флоренция водят по ръстове на цените на жилищата за 2023 г., а Лука и Милано оглавяваха класациите през последните пет години.

За жители на страни извън ЕС, включително британски граждани след официалното излизане на Великобритания от съюза през януари 2020 г., вариантите за дългосрочен престой в Италия са ограничени. Но обявяването на нова виза за дигитални номади през април 2024 г., насочена към квалифицирани работници с годишни доходи от 28 хил. евро или повече, се очаква да разшири търсенето на имоти под наем в технологични центрове като Милано и Рим.

Макар че ключови събития и промени във визовия режим може да предизвикат временни ръстове на търсенето, истинската промяна за Италия остава нейният плосък данък или данъчен режим за чужденци. Въведена през 2017 г., тази политика е сходна с политиките в Монако и Швейцария за някои граждани. Чужденците с ултрависоко нетно богатство плащат един плосък данък, 100 хил. евро на година, в замяна на италианско местожителство.

Данни от Министерството на финансите на Италия показват, че около 957 чуждестранни жители са се преместили в страната и сега плащат единния плосък данък.

В момент, когато глобалното богатство е все по-мобилно поради геополитическото напрежение, икономическата несигурност и поредицата от избори, много от които вероятно ще предизвикат значителни данъчни и политически промени, Италия е напът да се превърне в средище на променящия се пейзаж.

Броят на хората с ултрависоко нетно богатство в Италия, т.е. притежаващи нетно състояние от 30 млн. долара или повече, се очаква да нарасне с 19% през идните пет години. Този растеж ще прибави 2977 души с ултрависоко нетно богатство към групата на заможните граждани на Италия, което ще позволи на страната да запази преднината си пред съседна Швейцария, казва Евърет-Алън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още