IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на жилища на Острова достигнаха 7-годишен връх

Търсенето от купувачите расте, тъй като възстановяващата се икономика стимулира доверието сред потребителите

13:04 | 28.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на британските имоти, предложени за продажби, достигна най-високото ниво от седем години, а търсенето от купувачите расте, тъй като възстановяващата се икономика стимулира доверието сред потребителите, съобщава Bloomberg, базирайки се на данни на Zoopla.

Според имотния сайт всеки агент е имал по 33 имота сред предложенията си за четирите седмици до 18 август, което е с 14% повече на годишна база. Прогнозите са нарастващото предлагане да увеличи продажбите тази година, но и да държи цените под контрол – добра новина за онези, които срещат трудности да купят първо или по-голямо жилище.

Данните предполагат, че продавачите стават все по-уверени, че могат бързо да продадат имотите си, след като ръстът на ипотечните разходи миналата година ограничи достъпността. Сега разходите за заеми намаляват, жизненият стандарт расте, а икономиката явно се насочва към стабилен растеж, след като задмина останалите страни от Г-7 засега тази година.

Очаква се краят на изборната несигурност с победата на лейбъристите на 4 юли и първото намаление на лихвените проценти от Английската централна банка след повече от четири години, с перспективата за последващи нови намаления, да подкрепи пазара през следващите месеци, казват експерти от индустрията.

Други индикатори на пазара на имоти също сочат възход. Показателят на Halifax показа най-голямото покачване на цените от януари миналия месец, а конкурентният ипотечен кредитор Nationwide Building Society също отчете ръстове през юли.

Zoopla обаче предупреждава продавачите да не „изпреварват събитията“, когато става въпрос за определяне на цените. Купувачите имат по-малка покупателна способност, отколкото преди две или три години, и много от тях все още изискват големи отстъпки, се казва в съобщението.

Офертната цена на едно от всеки пет жилища за продажба през август е била намалена с 5% или повече, което е над средния дял.

„Пазарните условия продължават да се подобряват, но купувачите остават чувствителни към цените“, казва Ричард Донел, изпълнителен директор на Zoopla по проучванията. „Нарастващите разполагаеми доходи са толкова важни, колкото и ипотечните лихви за бъдещото здраве на пазара на продажби“.

Според Zoopla цените на жилищата са се повишили с 0,5% спрямо година по-рано, като някои региони, включително Югоизточна и Източна Англия, отчитат спад. Цените в Лондон са се увеличили само с 0,2% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още