IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай планира да ускори изкупуването на непродадени жилища и да ги направи достъпни

Правителството иска да трансформира пазара на имоти за жилищни нужди с фокус върху наемането

10:08 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският жилищен регулатор обяви, че планира програма за изкупуване на непродадени апартаменти и превръщането им в жилища на достъпни цени в опит да смекчи последствията от рекордния спад на цените на имотите.

Правителството обещава да даде тласък на наемането и продажбата на обществени жилищни единици възможно най-скоро, когато условията са подходящи, коментира заместник-министърът на жилищното строителство и развитието на градските и селските райони Дон Дзиенгуо на брифинг в Пекин в петък, съобщава Bloomberg.

Властите не посочват конкретни обеми от жилища за програмата.

Китайските власти се опитват да въведат нов жилищен модел и да поставят край на продължителната имотна криза. Забавянето на пазара на недвижимите имоти, което тече вече четвърта година, повлече надолу всичко - от пазара на труда, до потреблението и богатството на домакинствата.

Миналия месец президентът на Китай Си Дзинпин разкри широкообхватни цели за укрепване на финансите на задлъжнелите местни власти в Китай и за предоставяне на повече автономия в регулирането на пазарите на имоти. Няма обаче много подробности за изпълнението на тези мерки.

Пекин сега обмисля нова опция за финансиране за местните правителства за закупуване на непродадени жилища, след като поредица от спасителни пакети не успяха да подкрепят пазара. Този фонд ще е отделно от 300-те млрд. юана (42 млрд. долара), управлявани от централната банка на Китай, която подкрепа беше обявена през май т.г.

Показателят на Bloomberg Intelligence за акциите на китайските строителни предприемачи за кратко изтри загубите в петък след обявяването на новината за програмата за жилищата. Индексът се понижава с 36% от достигането на връхната му стойност през май, тъй като оптимизмът за скорошно възстановяване на сектора на недвижимите имоти избледнява.

Управляващата Комунистическа партия в Китай през миналия месец обеща да ускори прехода към нов жилищен модел, който набляга на наемането. Страната също така планира да строи повече достъпни жилища, за да отговори на нуждите на хората от работническата класа, коментира висшето ръководство на партията след ключова среща в Пекин, която се проведе през юли.

Китай отдавна се стреми да трансформира жилищния пазар и да го пригоди за по-младите купувачи на първи собствен дом. Те бяха изтласкани от пазара заради спираловидно нарастващите цени на имотите.

През 2017 г. президентът Си коментира, че „жилищата се строят, за да бъдат обитавани, а не за спекулации“. С изказването си той имаше за цел да овладее бързия ръст на цените на имотите и да прокара жилищен модел, който набляга на отдаването под наем.

Жилищното министерство на Китай иска също така местните власти да засилят планирането и предварителната подготовка на покупки на жилища в процес на проектиране за периода 2025-2026 г.

През първите седем месеца на годината в Китай е започнало изграждането на 235 проекта за жилища на достъпни цени, като инвестициите се оценяват на 440 млрд. юана, показват данните на министерството.

Китайските банки са одобрили кредити за около 1,4 трлн. юана за повече от 5300 проекта за имоти в „бял ​​списък“, добавя заместник-министърът Дон. Списъкът беше изготвен миналата година за предприемачи, отговарящи на условията за финансова подкрепа за завършване на проекти.

От средата на май жилищният орган се обедини с банковия регулатор и Националната администрация за финансово регулиране, за да извърши цялостни прегледи на 3,96 млн. жилища, планирани да бъдат въведени в експлоатация и предадени на купувачите им тази година.

Bloomberg Intelligence изчислява, че най-малко 48 млн. жилища в Китай са били продадени преди завършването на строителството, което е повече от общия жилищен фонд на Германия през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още