IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на офиси в Европа нараства благодарение на банки и застрахователи

В Прага, Лисабон, Барселона, Мадрид и Лондонското Сити през първата половина на 2024 г. се отчита усвояване над средното за пет години, според консултант

20:00 | 22.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Усвояването на офис площи в Европа се повишава с 9% през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с второто тримесечие на 2023 г., отчасти движено от финансовия и застрахователния сектор и връщането на служителите в офисите след пандемията.

Фирмите, свързани с финансите, са най-активни в наемането на площи през първата половина на 2024 г. Усвоените от тях офиси представляват 25% от общите наети площи в сравнение със 17% през същия период преди година, показва доклад на консултантската компания Savills Plc, цитиран от Bloomberg.

Делът на Лондонското Сити в усвоените офис площи скача до 34% от 26% година по-рано, сочат още данните.

В Прага, Лисабон, Барселона, Мадрид и Лондонското Сити се отчита усвояване над средното за пет години през първата половина на 2024 г.

Секторът на професионалните и бизнес услуги е втората най-активна група на пазара, макар че усвоените от нея площи спадат като дял до 22% от общите наети площи към края на юни от 28% година по-рано.

Посещаемостта на офисите се увеличава в цяла Европа, тъй като все повече фирми изискват от служителите си да се върнат да работят от офисите. Три четвърти от компаниите са приели политика за минимално присъствие в офиса, според консултантската компания CBRE Group Inc.

Много фирми обаче свиват наетите площи в очакване на по-благоприятни икономически условия. Липсата на подходящи нови офиси принуждава много наематели да подновят съществуващите си договори, коментира Кристина Силиано от Savills. Тези фактори продължават да тежат върху сектора на бизнес имотите в Европа, добавя тя.

Инвестициите в офиси в Европа възлизат на приблизително 14,1 млрд. евро през първите шест месеца на тази година, което представлява 21% спад на годишна база. Високите лихвени проценти продължават да ограничават сделките, показват данните на Savills.

В сравнение с петгодишната средна стойност (36 млрд. евро) инвестициите на бизнес имоти в Европа се свиват с 60%, сочат още данните на компанията.

Средната доходност от първокласни офиси в Европа остава стабилна на ниво от 4,9% през второто тримесечие. Според Savills като цяло европейските офиси остават в „територия на справедлива стойност“. Осло и Мадрид са най-подценените пазари спрямо доходността на държавните облигации.

„На всички пазари има разлика в очакванията на купувачите и продавачите“, коментира Джеймс Бърк, директор трансгранични инвестиции в Savills. Участниците на пазара обаче коригират ценовите си амбиции и ножицата се затваря, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още