IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затягането на условията за „златна виза“ оскъпява имотите в Пирея

Пазарът на наеми в града също отчита ръст на цените

13:18 | 22.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Ръст в продажбите на жилища, особено в пристанищния град край Атина Пирея, последва увеличаване на минималната инвестиция, необходима, за да могат чужденците да получат „златна виза“ в Гърция, съобщава Greek City Times.

От 1 септември прагът за имотна инвестиция на първокласни места като централна Атина, скъпите ѝ предградия, Солун, Миконос, Санторини и по-големите острови ще скочи от 500 хил. евро на 800 хил. евро. В други области увеличението ще е от 250 хил. евро на 400 хил. евро.

Освен това кандидатите сега трябва да закупят един имот от поне 120 кв.м., което обезсмисля предишната тенденция за придобиването на няколко по-малки имота.

Марката подхранва търсенето в Пирея, с което средните цени на имотите са се увеличили със забележителните 28,9% на годишна база през второто тримесечие на 2024 г., достигайки 2471 евро на кв.м. Макар че градът остава по-достъпен от южните крайбрежни предградия на Атина (с цени от 3750 евро/кв.м.), растежът е неоспорим.

Чуждестранните инвеститори, най-вече от Китай, арабските държави и Турция, са привлечени от стратегическото разположение близо до най-голямото пристанище на Гърция. Оценките предполагат, че придобиванията на имоти заради „златна виза“ може да задминат 5000 тази година.

Освен петгодишно разрешение за пребиваване, имотната инвестиция предлага привлекателна възвръщаемост от около 4% годишно, отбелязва Костас Теодоридис, президент на European Real Estate Brokers Association.

Напливът от инвестиции влияе и на пазара на наеми. Проучване на Delfi Partners показва, че Пирея отбелязва ръст на наемите от 14% на годишна база през второто тримесечие на 2024 г., като повечето наеми варират между 8,20 и 10 евро на кв.м.

Значителен дял от придобитите заради „златна виза“ имоти обаче остават празни, като някои биват препродадени след няколко години без подновяване на визата. Това подчертава потенциалното разминаване между инвестицията и реалните намерения за пребиваване. Най-печелившите препродажби се случваха между 2019 г. и 2020 г. от собственици, които се възползваха от ниските цени по време на финансовата криза от 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още