IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нито едно ново съоръжение няма да бъде изградено за Олимпийските игри в Лос Анджелис

Игрите в Лос Анджелис са замислени като "Олимпиада на преустройството"

21:33 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По време на Олимпийските игри в Париж, които приключиха по-рано този месец, много се говореше за „линейния“ подход към Игрите, като 95% от местата, които приеха състезанията по различните видове спорт, или вече съществуваха, или бяха временни структури, пише онлайн изданието Construction Europe.

Но организаторите на следващите Олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. се стремят да бъдат още по-добри.

Нито един постоянен нов спортен обект няма да бъде изграден за Игрите след четири години, като продължение на тенденцията да се избягват скъпи съоръжения, които може да се превърнат в „бели слонове“, след като олимпийците и параолимпийците вземат своите медали и се приберат у дома.

В действителност подробности по плана за Игрите, обявени до момента, показват, че това ще бъде „Олимпиада на преустройството“.

LA28, частната група, която организира Олимпийските и Параолимпийските игри, определи по-рано този месец компанията Autodesk за свой официален партньор в частта за проектирането.  

Софтуерът на Autodesk ще подкрепи план за строителство на стойност 1 млрд. долара, който цели да превърне 40 съществуващи спортни и неспортни обекти в подходящи за приемане на големи международни спортни събития в унисон с принципите на устойчивото проектиране. LA28 има бюджет от близо 7 млрд. долара, който включва разходите за провеждане на събитията и церемониите по откриването и закриването.

„Ние в Autodesk вярваме, че най-устойчивата сграда е тази, която вече е изградена“, казва Ейми Бунжел, изпълнителен вицепрезидент на отдела за архитектурни, инженерни и строителни решения в компанията. „Това е причината да сме толкова развълнувани от амбициозния план на LA за преустройство на съществуващи структури, за да се гарантира, че устойчивостта е в основата на плана за обектите за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. През идните четири години нашият софтуер ще помогне за задаването на нов стандарт в създаването на спортно събитие, който целенасочено изгражда, преустройва и използва повторно съществуващи обекти“, допълва тя.

Обяснявайки решението, LA28 съобщи, че преустройството на съществуващи сгради ще осигури по-малко въглеродни емисии, отколкото новото строителство, въпреки че на този етап не е ясно колко точно по-малко.

Преустройство на съществуващи обекти

Сред обектите, които ще бъдат преустроени, е най-големият стадион в Националната футболна лига, „СоФи Стейдиъм“ в Ингълууд, където играят „Лос Анджелис Чарджърс енд Рамс“. Обектът, който ще приеме Световното първенство по футбол през 2026 г. и Супербоул през 2027 г., ще стане най-голямото плувно съоръжение в историята на Олимпийските игри, способно да побере 40 хил. почитатели, казват официални представители.

Планът включва изграждането на плувен басейн с олимпийски размери в средата на стадиона, който може да бъде покрит с покривна система, за да приеме церемонията по откриването и по закриването. На този етап не е ясно колко дълго ще остане плувният басейн след Игрите, но планът е да бъде премахнат преди началото на сезона в Националната футболна лига по-късно през 2028 г.

В същото време има предложение за разширяване на Конгресния център в Лос Анджелис в проект на стойност 54 млн. долара, където трябва да се проведат състезанията по бокс, фехтовка, таекуондо и тенис на маса.

Работата ще включва добавянето на 17 652 кв. м изложбено пространство и 5110 кв. м пространство за срещи, при което ще бъдат свързани някои от съществуващите сгради. Ще бъде добавено и пространство със смесено предназначение с площ от 8826 кв. м.

По-рано този месец Градският съвет в Лос Анджелис вече гласува да предостави финансиране на проекта и да продължи с дейността преди строителството, която ще определи дали сградата от 70-те години на миналия век може да бъде приспособена навреме. Ако се прецени, че проектът може да бъде осъществен, строителните дейности трябва да започнат през пролетта на 2025 г.

Други вече съществуващи съоръжения са много по-стари. LA84 Foundation/John C Argue Swim Stadium домакинства за първи път плувните състезания от Летните олимпийски игри през 1932 г., а през 2028 г. там ще се проведат състезанията по водни скокове. Очаква се да бъдат издигнати временни трибуни от двете страни на басейна на открито през 2028 г., за да приемат зрителите.

Los Angeles Memorial Coliseum ще бъде използван за събитията от леката атлетика и ще стане първият стадион, който е бил домакин на Олимпийски игри три пъти, след като е бил включен и в Игрите през 1932 и 1984 г.

Едно от по-новите съоръжения ще бъде Intuit Dome в Ингълууд, където играе баскетболният отбор от NBA „Лос Анджелис Клипърс“. То беше открито на 15 август и както може да се очаква, ще приеме баскетболните мачове.

Транспортни проекти за милиарди долари

Освен приспособяване на съществуващи обекти, за да отговарят на изискванията на Игрите, други строителни дейности се очаква да възникнат от транспортните проекти.

Кметът на Лос Анджелис Карън Бас съобщи преди време, че градът си е осигурил близо 80 млн. долара федерални средства за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, както и за да плати за автобуси с нулеви въглеродни емисии.

Транспортната служба в Лос Анджелис е одобрила 28 транспортни проекта на обща стойност 20 млрд. долара, включително модернизиране на железопътни линии, електрифициране на автобусни маршрути, платна само за автобуси и велоалея по река Лос Анджелис. Първоначалната цел беше те да бъдат завършени до 2028 г., а за момента 18% са завършени, 32% са в етап на строеж, 25% са във фаза на проектиране, а 25% са в процес на планиране.

В същото време летището в Лос Анджелис е в последна фаза на програма за модернизиране на стойност 14 млрд. долара, която беше започната през 2009 г., като модернизирането на четвърти и пети терминал беше одобрено миналата година.

По-устойчив подход към Игрите

Относително пестеливият подход на Лос Анджелис към съоръженията за Игрите е в унисон с Олимпийската програма 2020+50 на Международния олимпийски комитет. Той призова организационните комитети да намалят сложността и разходите за Игрите, включително като използват съществуващи съоръжения, дори ако някои от тях са извън града домакин.

В Сидни основният олимпийски стадион беше проектиран да приеме 115 хил. души по време на Игрите, след което капацитетът му беше намален до по-устойчивите 85 хил. места след края на Олимпийските и Параолимпийските игри.

На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. много спортни състезания като по тенис, футбол, волейбол, гребане, кану-каяк, стрелба с лък, бадминтон, бокс, фехтовка и вдигане на тежести се състояха в съществуващи съоръжения. Други се проведоха във временни съоръжения, а новопостроените сгради бяха само няколко, включително основният стадион, който беше смален преди да стане постоянен дом на футболния отбор „Уест Хям“.

В Париж подходът отново се разви. Над 70% от съоръженията бяха съществуващи, а други 25% бяха временни. Директорът по екологичната част на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Жоржина Гренон коментира, че „най-важното решение, което взехме, е да не строим“.

Игрите в Лос Анджелис ще продължат традицията и ако строителните компании имат нова работа по съоръженията за Олимпиадата, тя ще бъде под формата на преустройства и адаптация, а не строителство от нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още