IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 42 млрд. долара са вложени в индустриални и логистични имоти в света за полугодието

Средният размер на отделната сделка с индустриални площи през второто тримесечие е нараснала с около 11% спрямо първото

22:51 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сделки с индустриални и логистични имоти на обща стойност 78 млрд. долара са били завършени в цял свят през първото полугодие, което представлява ръст от над 9% спрямо средното ниво за периода 2015-2019 г., сочат данни на консултантската компания Savills.

Макар че обемът е с 16% под нивото през първото полугодие на 2023 г., консултантската компания отбелязва, че инвестиционният пазар се представя по-добре от периода преди Covid-19, когато в света са били набрани 41,5 млрд. долара през първото полугодие на 2024 г. от фондове, насочени конкретно към индустриални и логистични активи. Това е ръст с 30% спрямо средното ниво преди Covid-19 въпреки по-широките предизвикателства пред набирането на капитал.

Средният размер на отделната сделка с индустриални площи е нараснала с около 11% спрямо данните за първото тримесечие, което показва, че мащабните инвеститори се завръщат. Това е подкрепено от възстановяване на активността на трансграничните купувачи, единствената голяма група инвеститори, които са нетни купувачи на индустриални и логистични площи от началото на годината.

Трансграничните инвестиции вече подкрепиха някои от най-големите сделки тази година, включително договорената покупка от Brookfield на портфейл с логистични площи в САЩ с общ обем от 1,3 млн. кв. м от DRA Advisors за сумата от 1,3 млрд. долара, едва третата регистрирана сделка с недвижими имоти в САЩ, която преминава прага от 1 млрд. долара от началото на годината.

„Ако приемем, че първото тримесечие на 2024 г. представляваше дъното в този цикъл, очакваме пазарът да се установи на по-висока основа в бъдеще“, коментира Оливър Салмън, директор на отдела за глобални капиталови пазари в Savills. „Това е подкрепено от промяната в начина, по който инвеститорите разпределят средствата си с предпочитание към индустриалните площи. Доходността от първокласни активи се стабилизира в Европа и Северна Америка, като някои пазари вече отчитат свиване на доходността въпреки недостига на влагани средства на някои от тях“, допълва той.

Недостигът на ангажирани инвеститори в индустриални площи се запазва, тъй като мнозинството от тях искат да изчакат, докато има повече данни, които да осигурят достоверни сравнения между цените, но интересът на купувачите се засилва, когато нещо се продава и води до по-голямо напрежение при ценообразуването, коментира Рашид Хасан, ръководител на глобалните трансгранични инвестиции в Savills.

"Предвид наблюдаваната дейност по набиране на средства от началото на годината се надяваме, че оживеният сезон за сделките в края на годината ще даде на пазарите нужните условия за влагането на тези средства през 2025 г.", допълва той.

Инвестираните през второто тримесечие 9,5 млрд. долара в индустриални имоти в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са намалели с близо 14% спрямо година по-рано заради по-слабата активност откъм портфейлни сделки, които могат да бъдат волатилни. Стойността на продажбите на отделни имоти е нараснала с около 12% на годишна база, първи годишен ръст от две години насам. Средният размер на сделките също се е увеличил с около една трета от началото на 2024 г., което показва, че инвеститорите се чувстват все по-удобно да влагат мащабно средства в региона.

Американските инвестиции са намалели с 14% на годишна база през второто тримесечие до 19,9 млрд. долара. Забавянето на активността се дължи основно на липсата на завършени портфейлни сделки, като местните институционални инвеститори са вложили нетни 2,3 млрд. долара в активи през първото тримесечие на 2024 г., след като бяха нетни купувачи през последните шест години.

Общите инвестиции през второто тримесечие в Азиатско-Тихоокеанския регион са достигнали 8 млрд. долара, което е спад с 34% на годишна база. Но подобно на другите региони големият спад при портфейлните сделки е причината за по-слабия оборот. При сравнение за полугодието представянето е по-добро – обемът е намалял само с 11% спрямо първото полугодие на 2023 г. благодарение на стабилното начало на 2024 г.

Австралия и Южна Корея са най-добре представящите се големи пазари в региона, а Сингапур е останал относително стабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още