IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британците се връщат на пазара на жилища след понижаването на лихвите от АЦБ

Очаква се решението на централната банка да подкрепи пазара през второто полугодие

10:37 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Купувачите на жилища във Великобритания са засилили търсенето на имоти, след като Английската централна банка (АЦБ) пристъпи към първото си понижаване на лихвите от началото на пандемията, сочат данни на имотния портал Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Броят на купувачите, които са се свързали с брокери на недвижими имоти за оглед на жилища за продажба, е нараснал с 19% спрямо година по-рано след решението на АЦБ на 1 август. Това е ускоряване на ръста спрямо повишението от 11% през юли. Броят на продавачите, които излизат на пазара, също се е повишил с 5% спрямо година по-рано.

Данните засилват нарастващия оптимизъм, че охлаждането на лихвите по ипотечните кредити ще предизвика ръст на имотния пазар през есента. Макар че възстановяването на жилищния пазар е неравномерно през 2024 г., скорошният спад на лихвите по заемите за купувачите на жилища и промяната в политиката на АЦБ засилват доверието в по-силно второ полугодие.

Офертните цени на жилищата във Великобритания нарастват на годишна база след понижаването на лихвите от АЦБ. Графика: Bloomberg LP Офертните цени на жилищата във Великобритания нарастват на годишна база след понижаването на лихвите от АЦБ. Графика: Bloomberg LP

„Първото понижаване на лихвите от централната банка от 2020 г. насам предизвика добре дошъл ръст в активността на купувачите в края на лятото“, коментира Тим Банистър, директор на имотните анализи в Rightmove. „Макар че лихвите по ипотечните кредити все още не са значително по-ниски след понижаването на основната лихва, фактът, че дългоочакваното първо понижение най-сетне дойде и че лихвите по жилищните заеми вървят надолу е положителен за нагласите на хората, които искат да сменят дома си“, допълва той.

Rightmove актуализира прогнозата си за офертните цени за 2024 г. след ръста на активността на имотния пазар, откакто централната банка понижи лихвите от 16-годишен връх. Сега порталът очаква офертните цени през тази година да нараснат с 1%, след като преди това прогнозираше спад от 1%.

Макар че продажбите са нараснали с 16% спрямо година по-рано, Rightmove съобщи, че офертните цени на продавачите са намалели с 1,5% на месечна база. Спадът на цените отразява до голяма степен по-спокойния августовски период, когато по традиция цените спадат.

Офертните цени са се повишили с 0,8% спрямо година по-рано, когато лихвите по жилищните заеми бяха близо до връхната си точка. Това е над ръста от 0,4% през предходния месец.

Средните лихви по двегодишните жилищни заеми с фиксиран лихвен процент са намалели до 5,66% спрямо около 6% по-рано през лятото, сочат данни на Moneyfacts. Но лихвите по заемите вероятно ще намаляват постепенно, тъй като трейдърите очакват АЦБ да възприеме предпазлив подход при понижаването на основната си лихва.

За момента инвеститорите очакват само още едно понижение с четвърт пункт от централната банка до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още