IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на жилищата на цена от 1 млн. долара в САЩ достигна исторически връх

Една десета от домовете в страната струват 1 млн. долара или повече и това е входен пункт за някои пазари

13:34 | 17.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди време това беше ценови праг, който се свързваше само с луксозните имоти и извикваше в съзнанието представи за плувни басейни, тенис кортове и други луксозни удобства. Сега 8,5% от домовете в САЩ са на стойност от 1 млн. долара или повече, което е рекорден връх, сочи нов анализ на компанията Redfin, цитиран от Wall Street Journal.

Това е ръст спрямо 7,6% година по-рано и е над два пъти повече от четирите процента, отчетени преди пандемията.

Ръстът на имотите на цена от 1 млн. долара е резултат от исторически високите цени на жилищата в цялата страна. Средните продажни цени са се повишили с 4% на годишна база до рекордните 442 525 долара през юни, сочат данните на Redfin. Средната продажна цена на луксозните жилища в САЩ, определена като обявите в топ 5%, е нараснала с 9% на годишна база до рекордните 1,18 млн. долара през второто тримесечие, съобщава компанията.

„Преди години, ако някой притежаваше жилище за 1 млн. долара, щеше да бъде считан за много богат“, отбелязва икономистът на Redfin Чън Джао. „Сега това е входен пункт за някои пазари“, допълва тя.

Макар че растящите лихви по жилищните заеми тласкат надолу търсенето на домове, недостигът на наличности задържа цените на исторически върхове, казва Джао и допълва, че жилищният пазар се намира „на много необичайно място в момента“. Това е добра новина за собствениците на жилища, но прави пазара още по-предизвикателен за купувачите, които вече са изправени пред криза с достъпността, отбелязва тя.

Заливът на Сан Франциско има по-висок дял от жилища на цена над 1 млн. долара от останалите райони на САЩ. В Сан Франциско 80,6% от жилищата са били на цена от 1 млн. долара или повече през юни, сочат данните на Redfin. Това е ръст спрямо 76,4% през юни 2023 г..

Калифорния, където делът на жилищата на цена над 1 млн. долара вече е най-голям, продължава да ги добавя по-бързо от всеки друг щат. Например Анахайм, щата Калифорния, отчита един от най-големите ръстове на наличностите от жилища на цена над 1 млн. долара, като 58,8% от домовете са били на цена най-малко 1 млн. долара през юни. Това е ръст спрямо 51% през юни 2023 г.

Само един голям град в САЩ, включен в допитването на Redfin, е отчел спад на дела на жилищата на цена от 1 млн. долара. В Остин, щата Тексас, 10% от домовете струват 1 млн. долара или повече, което е понижение спрямо 10,1% миналата година. Redfin отдава това на спада на новото строителство в Тексас, което повишава предлагането.

В САЩ вече има само няколко големи града, в които на практика няма жилища на цена от 1 млн. долара или повече. В Детройт, Кливланд, Питсбърг и Канзас Сити под 1% от жилищата са били на седемцифрена стойност през юни, сочат данните на Redfin.

Макар че наличностите най-сетне нарастват в цялата страна, те все още са с около 30% под нивото преди пандемията, съобщава компанията. Причината е, че продавачите, които са си осигурили ниски лихви, задържат домовете си, а строителните разходи остават значително по-високи, отколкото преди Covid, което затруднява новото строителство.

Забавянето на строителството се потвърждава и от данните на правителството за новото жилищно строителство, което миналия месец е намаляло до най-ниското си ниво след пандемията на фона на слабото търсене, което задържа наличностите високи, пише Bloomberg. 

Общият обем на новозапочнатите жилища е намалял с 6,8% до годишен темп от 1,2 млн. през юли, тласнат надолу от спада на еднофамилните жилища от април 2020 г. насам, показват данните на правителството. Значителното намаление в южните щати може да отразява последиците от урагана Берил. 

Доверието сред американските компании за жилищно строителство спада за четвърти пореден месец до най-ниското си ниво от началото на годината през август, докато индустрията чака с нетърпение Федералния резерв да започне да понижава лихвите. Очакванията това да се случи още следващия месец тласнаха лихвите по 30-годишните жилищни заеми с фиксиран лихвен процент надолу до около 6,5%, най-ниското ниво от май 2023 г. насам. 

Но сега трейдърите не предвиждат толкова бързо и рязко понижаване на лихвите, след като данни от тази седмица показаха, че икономиката е много по-устойчива от очакванията на пазарите. 

Строителните разрешения, които са показател за бъдещо строителство, са намалели с 4% до годишен темп от 1,4 млн. Заявленията за строителство на еднофамилни жилища са достигнали най-ниското си ниво от май 2023 г., а тези за многофамилни проекти са намалели с над 11 на сто. 

Новозапочнатите жилища са отбелязали спад в три от четирите области на страната, включително резки спадове в западните и южните щати, които достигат най-ниските нива от май 2020 г. насам. 

Данните на министерството на търговията показват още, че завършените еднофамилни жилища са се увеличили до най-високото си ниво от три месеца насам и остават много над тенденцията преди пандемията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 17.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още