IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 84 млн. лева ще струва изграждането на Студентски кампус в Бургас

Публикувана е обществена поръчка за строителството

17:38 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Община Бургас
Снимка: Община Бургас

Близо 84 млн. лева ще струва реализирането на Студентски кампус - Бургас, за който общината вече е отредила терен.

Община Бургас пусна обществена поръчка за строителството на Студенски кампус в района на 5-ти км между к-с „Изгрев“ и северния обход на града. Прогнозната стойност на високотехнологичния проект е 83,7 млн. лева с ДДС, а срокът за подаване на оферти е до 23 септември.

Студенският град, който ще се обособи в разширението на строителните граници на Бургас включва общо шест сгради - две за жилищно настаняване на студенти и преподаватели, в други две ще бъдат разположени научно-изследователски лаборатории и дигитална библиотека, ще има още спортен център и кафене с ресторант. Целта е мястото да се развие като младежки район, съчетавайки възможности за образователни и научни дейности, обитаване, бизнес и отдих в природна среда, съобщава БНР.

Кампусът ще се развива в партньорството на четирите ВУЗ-а, които сега съществуват в Бургас – държавният „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаският свободен университе и филиалите на Софийския университет и Националната художествена академия. Амбициите на общинската администрация са в следващите години техният брой да се увеличи. Новата придобивка е част от визията на общината за затвърждаване на имиджа на Бургас като академичен център.

Средствата за изграждането на кампуса са от държавния бюджет, от Програма "Развитие на регионите 2021 – 2027 г." и собствени средства на общината. Към момента е осигурено частично финансиране. Максималният предвиден срок за изпълнение на обществената поръчка е около 3 години.

Намеренията на общината за привличане на млади хора, както и за осигуряване на възможности за широкоспектърно образование и развитие, заложени в Програмата за демографско развитие Бургас 2030, която предполага създаването на модерна среда за образование и наука, съчетана с качествено пространство за живот и рекреация на младите хора и техните преподаватели, е посочено в документацията на обществената поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още