IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК планира комисар по жилищната политика - кои ще са основните му битки

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща за първи път да включи в комисията си комисар с жилищен ресор

13:52 | 14.08.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща на евродепутатите еврокомисар с мандат за жилищата, област с ограничени компетенции на блока. Как тези нови правомощия може да се осъществят на практика?

Между 2010 и края на 2023 г. средните наеми в ЕС са нараснали с почти 23%, а цените на жилищата – с близо 48%, което доведе до протести в градове от Дъблин до Амстердам или Лисабон за загубата на покупателна способност, пише Euronews.

Липсата на достъпни жилища и растящите разходи за живот дори заемаха значително място в предизборните кампании за националните и европейските избори, затова докато евродепутатите се стремяха към одобрение, Фон дер Лайен се опита да отговори на тези притеснения в речта си пред Европейския парламент.

„Хората се затрудняват да намерят достъпни жилища“, заяви председателят на изпълнителния орган на ЕС на пленарното заседание на парламента в Страсбург в средата на юли. „Искам тази Комисия да подкрепи хората там, където има най-голямо значение, а ако това е важно за европейците, значи е важно за Европа“, допълни тя.

В речта си, в която очерта политиките на следващата Европейска комисия, Фон дер Лайен изтъкна спешната нужда от справяне с жилищната криза, като предложи първия в историята европейски план за достъпни жилища и комисар, отговарящ за тази област. Това беше едно от условията, които поставиха социалистите, за да я подкрепят за втори мандат.

„Съюзът трябва да предостави жилищен план, който е насочен не само към най-нуждаещите се, а и отговаря на кризата, която засяга всички – студенти, самотни родители, работещи младежи“, казва Дейвид Риналди, директор на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS).

Но за момента има значителен недостиг на инвестиции в социални и достъпни жилища и страните членки могат да използват само публични средства, за да отговорят на нуждите на най-уязвимите групи.

„От гледна точка на държавната помощ бихме искали да видим признаване на социалните и достъпни жилища за всички – отвъд групите в неравностойно положение или социалните групи с по-малко възможности, в служба на общия икономически интерес“, коментира Кристоф Руйон, председател на групата на ПЕС в Европейския комитет на регионите.

Жилищата не бяха приоритет в обсъжданията на ниво ЕС и министрите за жилищата възобновиха съвместните обсъждания на европейските предизвикателства в тази област едва през 2022 г. след десетгодишен блокаж. Но социалистите, левите и организациите на гражданското общество настояват да се направи много повече на ниво ЕС за справяне с тази криза, започвайки с комисар или заместник-председател с мандат да насърчава диалога и инвестициите.

„ЕС може да влияе на жилищната политика чрез финансови регулации, закон за конкуренцията, енергийна ефективност, регулаторни и градоустройствени стандарти, кохезионна политика, климатични действия, градски/селски или социални политики“, отбелязва Руйон.

За да се справи с нарастващия недостиг на инвестиции, Фон дер Лайен ще включи в плановете си и преглед на състоянието на правилата за помощ с цел на страните членки да се даде по-голяма гъвкавост в подкрепата на жилищата. Планът ще включва и предложение да се позволи на страните членки да удвоят планираните инвестиции в достъпни жилища като част от кохезионната политика.

„Ще работим с Европейската инвестиционна банка по паневропейска инвестиционна платформа за достъпни и устойчиви жилища, за да привлечем повече частни и публични инвестиции“, се казва в програмата с политиките.

Още средства ще дойдат от Социалния климатичен фонд, който ще мобилизира най-малко 86,7 млрд. евро между 2026 и 2032 г. за действия и инвестиции в подкрепа на най-уязвимите групи, заяви председателят на ЕК.

Социалистите настояват също за регулиране на платформите за краткосрочни наеми като Airbnb.

Някои от ключовите предложения на социалдемократите за жилищата, включително обвързващи цели за прогресивно елиминиране на бездомничеството до 2029 г. и законодателна инициатива за регулиране на краткосрочните наеми, не бяха включени в програмата с политики на председателя на ЕК.

За някои хора Airbnb и другите платформи са източник на доходи, но това не бива да застрашава по никакъв начин качеството на живот в даден град, счита Риналди и допълва, че ръстът на цените на жилищата и на наемите кара някои граждани да напускат градските центрове.

В ЕС средно 19,6% от разполагаемите доходи на хората са отивали за жилища през 2022 г., но при хората, застрашени от бедност (с разполагаем доход под 60% от националния среден доход), жилищните разходи са съставлявали почти 38% от разполагаемите им доходи.

Риналди подчертава, че блокът може да предостави указания и рамка за градските центрове да надградят успеха на някои местни инициативи като ограничителните мерки, въведени в Барселона, за справяне с жилищната криза.

По отношение на борбата с бездомничеството, което засяга 890 хил. души в ЕС според доклад от 2023 г. на организацията FEANTSA, все още няма конкретно предложение за политическата програма.

Жилищната политика е област, в която е важно да се споделят добри практики, казва евродепутката Ли Андерсон от Левицата, която е и председател на Комисията по заетостта и социалните въпроси.

„Има страни като Финландия, които са работили много по проблема с бездомничеството и отдавна постигат доста добри резултати, така че това показва, че тези социални проблеми могат да бъдат разрешени“, коментира тя.

„Бездомничеството е жилищен проблем, той е най-неотложният“, отбеляза директорът на FEANTSA Фреек Спиневин в социалната мрежа Х след съобщението на Фон дер Лайен за еврокомисар по жилищната политика. „Уверете се, че борбата с бездомничеството ще бъде част от неговите или нейните отговорности“, допълни той.

Фон дер Лайен даде срок на страните членки до 30 август да номинират двама кандидати за комисари за следващия петгодишен мандат. Едва тогава тя ще реши кой и какъв ресор ще оглави и какви правомощия ще има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 18 минути
Добре известно е,че веднъж създадена, основната битка на една администрация е да се разклонява, разраства и увековечава, като в процеса поглъща все повече и повече ресурси. В това отношение Брюксел е блестящ пример..На практика много наподобява поведението на вирус, и много често има и подобни резултати. А големият Томас Соуел някога казваше:няма по-опасен начин за вземане на важни решения, от това да бъдат вземане от някой,който не носи никаква отговорност за грешните такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 час
"Социалния климатичен фонд"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 часа
До: Tikva007: Следващата му битка ще бъде назначаването на комисар по околожилищната политика - градинки, паркове, тротоари, кафенета и кръчми, обекти за търговия и битови услуги. После - комисар по не-жилищната политика. За неговите функции още тече дискусия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 часа
*ЕК планира комисар по жилищната политика - кои ще са основните му битки* - Първата - задължително за правилната политкоректна просвета! Поне, докато ЕК не назначи и комисар по политическата част - ЕКПЧ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още