IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на луксозни жилища продължават да растат по-бързо от стойността им на водещите пазари

25 от 30 анализирани пазара са запитали нулев или положителен ръст на наемите през първото полугодие, сочат данни на консултантска компания

15:49 | 13.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемите на луксозните жилищни имоти са продължили да се представят по-добре по ръст спрямо стойността на имотите, като отчитат общо увеличение от 2,2% през първото полугодие. Всъщност 25 от 30 анализирани пазара от консултантската компания Savills съобщават за нулев или положителен ръст на наемите.

Трите града с най-голямо увеличение на наемите през първото полугодие са Дубай (12,1%), Банкок (9%) и Лисабон (7,5%).

„Дубай и Лисабон са категорични лидери по растеж на наемните си пазари на първокласни жилища благодарение на голямото търсене на висококачествени имоти под наем, но Банкок е нов град в класацията“, коментира Келси Селърс, асоцииран директор на отдела за световни анализи в Savills.

„Търсенето на наеми на първокласни имоти в града расте благодарение на средата на по-високи лихви и завръщането на туризма и на чужденците след пандемията“, допълва Селърс.

На много пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) търсенето продължава да превишава предлагането на първокласни имоти, което подкрепя цените на луксозните имоти под наем в региона. Нито един пазар, включен в индекса за наемите на Savills, не е отбелязал спад на наемните цени от декември 2023 г. до юни 2024 г.

Атина, Барселона, Амстердам, Берлин и Кейп Таун са отбелязали ръст на наемите на първокласни имоти от над 3% през първото полугодие на 2024 г., а в Атина цените на наемите дори са се повишили с 4,6% през шестмесечния период.

Тъй като продажбите на жилища в САЩ растат бавно заради по-високите лихви, много бъдещи купувачи се насочват към пазарите на първокласни имоти под наем в ключови градове в страната. Цените на наемите в Лос Анджелис и Сан Франциско са се повишили с над 4% за първото полугодие. В Ню Йорк наемите също са високи и са нараснали с 3,6%.

Китайските пазари са се представили смесено през последните шест месеца. Наемите в Пекин са се повишили с 1,6% през първото полугодие, тъй като икономическата несигурност и променящото се отношение към наемите спрямо покупките на жилища са накарали все повече хора да изберат да наемат жилищни имоти. Шанхай е отчел скромен спад на наемите от 0,2% за шестмесечието, а Гуанджоу, Шънджън и Ханджоу са отчели понижение на наемите с между 0,9% и 1,2%, тъй като по-широкото забавяне на икономиката засяга нагласите около жилищните пазари.

Спадът на пазара на първокласни наеми в Сингапур е продължил през първото полугодие, тъй като търсенето на наеми в първокласните райони се е забавило наред с умерения растеж както на икономиката, така и на заетостта. На този фон наемите са продължили да намаляват, като са отбелязали спад от 4,5% през последните шест месеца и са надолу с 5,6 на сто на годишна база.

Сред 30-те града, включени в индекса, брутната доходност от наеми на луксозни имоти е нараснала с десет базисни пункта през 2023 г. до 3,1%, тъй като наемните пазари в света са отбелязали по-силен ръст от пазарите за покупко-продажби. Лос Анджелис, Ню Йорк и Дубай остават градовете с най-високата доходност в света със средно ниво над 5%.

„Очакваме наемите да продължат да се представят по-добре от капиталовите стойности до края на 2024 г. и в средносрочен план, тъй като предлагането остава оскъдно в много градове в света. Високите лихви продължават да допринасят за предпазливостта на пазарите за покупко-продажби и тласкат повече кандидат-купувачи към пазарите на луксозни жилища под наем“, отбелязва Селърс.

„Но потенциалът за понижаване на лихвите през второто полугодие може да насърчи кандидат-купувачите да се завърнат на пазара на покупко-продажби, смекчавайки ценовия натиск“, допълва тя.

Въпреки това Селърс очаква предлагането да остане затегнато в много градове в света заради редица фактори като високи строителни разходи и предизвикателства пред строителството, което означава допълнителен натиск към повишаване на цените на наемите на първокласни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още