IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Празните офис площи в София намаляват, наемите остават непроменени

Пет нови сгради са получили разрешение за ползване през първото полугодие

18:00 | 09.08.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Пет нови офис сгради в София са получили разрешение за ползване и са добавили над 28 500 кв. м модерни площи към предлагането на пазара през първото полугодие, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Така общият обем на наличните офиси клас А и Б в столицата е достигнал малко над 2,4 млн. кв. м към края на първото полугодие. В сравнение с предходните шест месеца предлагането се е нараснало с малко над 1%.

Проектите в активен строеж са с общ размер от почти 300 хил. кв. м, като за 30% от тях има подписани предварителни договори за наем или покупка, сочат данните на консултантската компания.

Брутните усвоени площи за първата половина на годината са над 75 200 кв.м, а нетните – 32 500 кв.м. Основен двигател на търсенето на модерни офис площи продължава да е ИТ индустрията. През първото полугодие тя заема почти една трета от усвоената квадратура (32%), следвана от компании в сферата на търговията (13%) и финансовите услуги (12%).

Почти половината наети площи през периода (44%) са вследствие на релокации, предимно от клас Б към клас А офиси. Подновяванията на договори заемат 34% от всички трансакции, разширенията на вече заети площи – 13%, а останалите 9% се дължат на нови за пазара компании.

Делът на незаетите площи намалява. Спрямо края на 2023 г. и към средата на 2024 г. той е 14,5% за клас А офиси и 14,3% - за клас Б. Една трета от празните площи е концентрирана в десет сгради.

Офертните наемни нива остават непроменени. За офиси клас А те са между 14 и 16 евро на кв. м, а за клас Б – между 9 и 11 евро на квадрат на месец без ДДС.

„До края на годината наемните нива в качествените проекти ще останат под натиск в посока увеличение вследствие на малкото налични площи в тях и засиления интерес. Това е валидно в най-голяма степен за първокласните сгради в строеж, които предлагат модерни технологии, гъвкави работни решения и многообразие от удобства на наемателите си“, коментират от Colliers.

Продължава тенденцията на засилен интерес от ползватели на традиционни офиси към споделени офис пространства, които предлагат гъвкави решения. Развитието на хибридния модел на работа преобразува очакванията на наемателите и увеличава търсенето на високотехнологична и висококачествена среда.

Очаква се повече компании да се ориентират трайно към този модел на работа. В съответствие с това инвеститорите в по-мащабните проекти започват все по-често да предлагат т.нар. флекс офиси и коуъркинг пространства (в много от сградите директно, без външен оператор) на наемателите си, за да отговорят на техните нужди. Очакванията на Colliers са този подсегмент да се разраства още в бъдеще в резултат на стабилното търсене.

Офисният сегмент в Европа се готви да отговори на Парижкото споразумение по отношение на потреблението на енергия и необходимостта сградите да се приближават до целта за нулеви емисии. Тази тенденция е стартираща на местния пазар, но се очаква да става все по-осезаема, особено при международните компании, пише Colliers. Растящото значение на ESG критериите при избора на офис локация оказва нарастващо влияние върху всички участници на пазара. Това ще мотивира наемодателите да увеличават инвестициите си в модернизация или репозициониране на своите проекти, с оглед на това да останат конкурентни, пише консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още