IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са цените на жилищата в София, Пловдив и по морето към края на второто тримесечие?

Най-предлагани в София са жилищата в строеж, в Пловдив има нова тенденция за по-голямо поскъпване на новото строителство

19:22 | 02.08.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Средните цени на жилищата в София са задържали нивата си през второто тримесечие спрямо предходното и за двустаен апартамент варират между 1800 и 2000 евро на квадратен метър, а за тристаен – между 1700-1900 евро на кв. м. Това показват данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е, отбелязва агенцията. В центъра цените започват от 2000 евро на кв. м, като средната цена за района на идеален център е около 2500-3000 евро на кв. м отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София и широкият център, т.е. квартали като „Лозенец“, „Витоша“, „Хладилника“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Овча купел“. Други предпочитани райони според агенцията са „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“. Важни предимства за купувачите са възможност за паркиране, близост до търговски вериги и учебни заведения, както и до метростанции.

Най-предлагани през второто тримесечие остават жилищата в строеж поради продължаващото строителство на нови сгради в района на столицата. Интересът към тези имоти се дължи и на ограниченото предлагане на готови жилища в София и останалите големи градове на страната, пише агенцията.

Завършени имоти се срещат по-рядко и се продават бързо, става ясно от анализа. Наблюдава се ръст при предлагането на къщи в близост до София.

Най-активно е предлагането в районите „Малинова долина“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Овча купел“ поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро на кв. м до около 2000 евро на кв. м в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.

В Пловдив купувачите на жилища се ориентират предимно към двустайни и тристайни апартаменти. Повечето от сделките се случват с помощта на банково кредитиране. По данни на Arco Real Estate не се отбелязва много висок ръст на търсенето, но няма промяна на цените на имотите.

В града под тепетата от известно време се наблюдава нова тенденция на по-голямо поскъпване на новото строителство. Ръст има в търсенето на парцели. Селата около Пловдив стават все по-актуални сред търсещите подобни имоти, тъй като повечето от тях са добре уредени – разполагат с канализация, както и детски градини и училища, а близостта до града също е удобство за работещите там.

Средните цени на имотите могат да варират от 1000 до около 1500 евро на кв. м в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение. Предпочитани райони в града са „Кършияка“, „Христо Смирненски“, „Тракия“ и Център.

Средните цени на имотите за продажба в центъра на Пловдив могат да варират от около 1500 до 2500 евро на кв. м, в „Кършияка“ те са между 1000 –1500 евро на кв. м, в „Христо Смирненски“ -  между 800 – 1200 евро на кв. м, а в „Тракия“ вариратот 900 – 1500 евро на кв. м в зависимост от характеристиките на имота и неговото състояние. Основният дял при предлагането остава за апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища.

Най-активно е предлагането в районите „Беломорски“ със средна цена около 1050 евро на кв. м, „Христо Смирненски“ и Южен, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро на кв. м, и Център с цени в диапазона между 1500-2000 евро на кв. м.

Пазарът на ваканционни имоти се успокоява, сочат наблюденията на агенцията. Очакванията са през летния сезон той да се раздвижи. Купувачите са както български граждани, така и чужденци като поляци, германци и украинци. Предпочитани от купувачите са имоти с добра локация и в близост до морския бряг.

Най-търсени са студиата и двустайните апартаменти. Предпочитат се имоти, които са обзаведени и готови за ползване, както и такива в сгради с ниска такса поддръжка.

Средните цени на студиата са между 40 хил. – 45 хил. евро, тези на двустайните апартаменти са около 70 хил. евро.

В района на Северното Черноморие най-популярни за покупка са имоти в курортите Св. Св. Константин и Елена, к.к. Чайка, градовете Балчик, Каварна и Бяла. Курортите по Централното Черноморие – Несебър, Свети Влас, Слънчев бряг и Поморие остават едни от най-предпочитаните за покупка на недвижим имот. В района на Южното Черноморие интересът към покупка на жилище е най-засилен в Созопол и Черноморец.

Купувачите на жилища в планинските курорти се ориентират предимно към Боровец, който се намира близо до София. Интерес има и към Пампорово и Банско, където цените са по-достъпни.

Какво предстои за цените? 

Според брокери на недвижими имоти за момента няма предпоставки за понижаване на цените на жилищата в големите градове у нас. Икономиката е стабилна, лихвите по жилищните заеми остават ниски, заплатите продължават да растат, а безработицата е на ниско ниво, казват те.

Сигнал за проблеми на жилищния пазар може да дойде при евентуално повишаване на дела на необслужваните заеми в ипотечните портфейли на банките, каквото за момента не се наблюдава. Предстои да се види и какъв ще бъде ефектът върху пазара от евентуално присъединяване на страната ни към еврозоната. Очакванията са това да доведе до допълнително повишаване на цените на жилищата. 

Перспективата цените да продължат да растат изглежда се споделя и от по-голямата част от участниците в анкета на Investor.bg с въпрос "Каква е Вашата прогноза за цените на жилищата в България през 2024 г.?". В нея към 2 август са се включили 446 души. Според 31% от отговорилите на въпроса цените ще отбележат силен ръст от над 10%, докато 21 на сто от участниците смятат, че те няма да се изменят съществено до края на годината.  Други 19% очакват жилищата у нас да поскъпнат с едноцифрен процент до края на 2024 г.

На обратния полюс 14% от участниците в допитването са на мнение, че цените на жилищата ще се сринат с над 10%, а според 12 на сто ще отбележат спад с между 5% и 10%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още