IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 280 блока в 65 общини са одобрени за саниране по процедурата с 20% самоучастие

Предприети са мерки за ускоряване на работата по първия етап на програмата със 100% безвъзмездно финансиране на санирането, за да не се загубят средства, съобщават от МРРБ

21:49 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив Investor.bg
Снимка: архив Investor.bg

Общо 282 многофамилни жилищни сгради в 65 общински и районни администрации са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.024 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап II" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 282 470 400 лева с ДДС, съобщават от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През втората половина на май Добромир Василев, директор на дирекция "Жилищна политика" в министерството, съобщи, че София е с най-много проекти за финансиране по втория етап на Националната програма за "Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" по Националния план за възстановяване и устойчивост, при която се изисква 20 процента съфинансиране от гражданите. Приемането на заявления по втория етап на програмата приключи на 28 март след две удължавания.

По процедурата бяха получени общо 307 проектни предложения от 67 общински и районни администрации на обща стойност 152 027 168,23 лв., информира днес министерството.

Стартът на процедурата бе даден на 2 юни 2023 г. като възможност за кандидатстване получиха всички собственици на многофамилни жилищни сгради на територията на цялата страна, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Одобрените сгради ще получат до 80 на сто безвъзмездна финансова помощ, а сдружението на собствениците следва да осигури самоучастието си чрез собствен финансов ресурс в размер на 20 на сто от стойността на допустимите разходи по проекта.

Очаква се в мерки за повишаване на енергийната ефективност на одобрените блокове да бъдат вложени 138 061 087,48 лева с ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ до 80 на сто е 109 050 894,10 лева, а останалите 29 010 193,38 млн. лв. са собствен принос на сдруженията на собствениците - крайни получатели. 

Отхвърлени като неотговарящи на изискванията са 16 проектни предложения, а други 9 са оттеглени.

Основната цел на програмата е подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление "В" на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите парникови газове, постигане на 30 на сто спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд, посочват от МРРБ.

Във връзка с големия брой въпроси за реализиране на инвестициите по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I", по който безвъзмездната финансова помощ е 100 процента, служебното правителство създаде организация за преодоляване на наследените проблеми. Те са свързани основно със забавяне в целия оценителен процес, в т.ч. и в разглеждането на постъпилите възражения, съответно и при подписването на договорите за безвъзмездна финансова подкрепа по одобрените проектни предложения. Това е създало значителен риск за крайното реализиране на инвестицията по Етап I, чийто краен срок за изпълнение е 30 юни 2026 г., посочват от министерството.

В началото на годината ресорният тогава министър Андрей Цеков сравни интереса към първия етап на програмата за обновяване на жилищните сгради по Плана за възстановяване и устойчивост със състезание за елитни гимназии и допълни, че е нормално да има разочаровани, защото се класират само показалите високи резултати. Нормално е, че ще има разочаровани, когато за едно място кандидатстват четирима души, накрая ще бъдат одобрени тези, които имат най-високите оценки, допълни тогава той.

"Предприети са мерки за ускоряване на работата и своевременно финализиране на процеса, за да бъде предотвратена загубата на финансиране по НПВУ", казва министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, цитирана в днешното прессъобщение.

Към този момент са подписани и качени в ИСУН 44 договора, възлизащи на обща стойност на безвъзмездната финансова помощ (БФП) – 60 738 201,14 лева с общините Самоков, Нови Пазар, Белослав, Мездра, Тополовград, Драгоман, Омуртаг, Силистра, Лом и Свищов.

По Етап I до 1 юни 2023 г. в МРРБ са постъпили общо 3068 предложения за изпълнение на инвестиции, като 15 от тях са били оттеглени. За финансиране през декември 2023 г. са били одобрени 756 проекта. Общата разполагаема безвъзмездна финансова помощ за тях е 1 128 649 945, 76 лева. В резервния списък са останали 2178 проекта, които са одобрени за финансиране, но ресурсът не достига.

Отделно близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма "Развитие на регионите" 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в областите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

По процедурата "Подкрепа за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите" по НПВУ са подписани 29 договора за финансиране на обща стойност 16 390 304,19 лв., от които 8 012 981,51 лв. са отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост и 8 377 322,68 лв. са съфинансиране от страна на крайните получатели.

По процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт" са подписани 282 договора за финансиране на обща стойност 453 516 951,83 лв., от които 389 080 558,18 лв. са средства, отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост и 64 436 393,65 лв. - съфинансиране от страна на крайните получатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още