IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на жилищните заеми "под водата" в САЩ достигна петгодишно дъно

Нарастващите цени на жилищата повишават за собствениците стойността, заключена в домовете им

14:17 | 01.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собствениците на жилища в САЩ са се радвали на повишаване на стойността на имотите им през последното тримесечие, когато броят на ипотечните кредити „сериозно под водата“ е намалял до най-ниското си ниво от поне пет години насам, сочат данни на компанията ATTOM, цитирани от Bloomberg.

Високите цени на жилищата станаха причина да се заговори за „криза с достъпността“, но в същото време те укрепват капиталовия буфер за собствениците. Те са притежавали капитал, равняващ се на поне 50% от стойността на имота в почти половината от жилищата с ипотечен кредит през миналото тримесечие. Това е високо ниво по исторически стандарти, сочи анализът на ATTOM на данни за ипотечните кредити на над 150 млн. жилища. Освен това около 40% от жилищата са с пълна собственост.

Същевременно делът на американските собственици на жилища с ипотечни кредити „сериозно под водата“ е намалял до петгодишно дъно до 2,4% през второто тримесечие спрямо 2,7 на сто предходните три месеца, отбелязва ATTOM. Заемите "сериозно под водата" се определят като такива със съотношение между дълга и собствения капитал от 125% или повече, което означава, че собственикът дължи поне 25% повече от предполагаемата пазарна стойност на жилището.

„Богатството на собствениците на жилища направи забележим завой към по-добро през второто тримесечие“, коментира Роб Барбър, главен изпълнителен директор на ATTOM. „След период, в който стойността на жилищата изглеждаше в стагнация или дори намаляваше, това е още една добра новина за собствениците на жилищата от продължителния бум на жилищния пазар“, допълва той.

Нарастващите цени са спомогнали за повишаването на стойността, заключена в жилищата, в повечето райони на страната през периода, като са разширили разликата между предполагаемата стойност на жилищата и сумите, които собствениците на жилища дължат по заемите си.

От гледна точка на отделни щати делът на ипотечните кредити "под водата" е най-нисък във Върмонт и Роуд Айлънд с под 1%, а най-висок – в Луизиана, Мисисипи и Кентъки.

Карта на ипотечните кредити в САЩ "сериозно под водата". Източник: Bloomberg LP Карта на ипотечните кредити в САЩ "сериозно под водата". Източник: Bloomberg LP

Сред големите градове най-висок е делът на жилищните заеми "под водата" в Батън Руж, щата Луизиана, с 11%, следван от Ню Орлиънс и Джаксън, щата Мисисипи. За сметка на това в четири големи града – Маями, Сан Диего, Сан Хосе, щата Калифорния, и Провидънс, Роуд Айлънд, делът им е под 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още