IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новото британско правителство съживява растежа с повече жилищно строителство

Управляващите лейбъристи на Киър Стармър си поставиха за цел да се строят 370 хил. нови жилища на година

16:41 | 31.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новото британско правителство постави задължителни цели за жилищно строителство на местните съвети в Англия с оглед завършването на 1,5 млн. жилища преди следващите избори, подпомогнато с реформиране на градоустройствената система, пише Ройтерс.

Новият премиер Киър Стармър направи реформите в градоустройството ключов стълб в плановете си за съживяване на растежа на Великобритнаия след изборната победа на лейбъристите на 4 юли и неговото правителство съобщи, че страната трябва да строи повече жилища.

Вицепремиерът Анджела Рейнър заяви, че правителството си поставя за цел изграждането на 370 хил. нови жилища всяка година, над сегашната цел от 300 хил. жилища. При представянето на плановете тя призна, че те са противоречиви, но необходими.

„Това са правилните реформи за десетилетие на обновление, което е толкова нужно на страната, и няма да бъдем спрени от тези, които се стремят да навредят на бъдещето на нашата страна“, каза Рейнър пред парламента.

Компаниите за жилищно строителство, инфраструктурните групи и инвеститорите се оплакват отдавна, че градоустройствените закони не им позволяват да строят, като местните власти често успяват да забавят проекти заради допълнителен преглед и оспорвания в съда.

Рейнър заяви, че ще бъдат въведени осемседмични консултации в Националната рамка по градоустройствената политика с оглед на публикуването на ревизии до края на годината с цел ускоряване на промените в политиката.

Строителството във Великобритания е ограничено от „зелен пояс“, земя, която ограничава разширяването на градовете и съставлява около 13% от общата земя в Англия към март 2023 г.

Допитвания показват, че британците са против строителството в тази земя и лейбъристите предлагат нова категория „сив пояс“ – части от зеления пояс с по-ниско качество близо до съществуващи проекти или пътища, както и стари бензиностанции и автомобилни паркинги.

Правителството възстанови и задължителните цели за жилищно строителство за местните власти и заяви, че местните жители ще бъдат спирани да блокират нови проекти, което означава, че те ще могат да определят само как, а не дали да се изграждат проектите.

Съмненията се запазват

Но експерти в индустрията подлагат на съмнение дали политиките ще бъдат достатъчни, питайки се дали местните градоустройствени власти ще работят с правителството достатъчно бързо за одобряването на нови проекти.

„Нуждаем се от твърд подход на правителството за справяне с местните власти, които се бавят с прилагането на новите жилищни правила, и с ограничаването на възможността на местните жители да блокират проекти за жилищно строителство“, коментира Греъм Протеро, главен изпълнителен директор на компанията за строителство на евтини жилища MJ Gleeson.

Освен изграждането на нови жилища – Рейнър заяви, че под 200 хил. жилища ще бъдат построени тази година, правителството се опитва да улесни и изграждането на ключова инфраструктура, включително вятърни и соларни проекти.

Активистката група Britain Remade, която подкрепя растежа, заяви, че „разчупването на табуто за зеления пояс е смело и необходимо“.

Но правителството все пак може да се натъкне на оспорване от природозащитници, особено ако иска широко определение за сив пояс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още