IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съд в Хонконг даде глътка въздух на Country Garden за преструктуриране на дълга ѝ

Съдът отложи за януари догодина разглеждането на иск за ликвидиране на строителната компания

15:05 | 29.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съд в Хонконг отложи в понеделник делото по иск за ликвидиране на Country Garden до 20 януари 2025 г., което дава глътка въздух на закъсалата китайска строителна компания, опитваща се да финализира плана за преструктуриране на чуждестранния си дълг, предава Ройтерс.

Ever Credit Limited, подразделение на листнатата в Хонконг компания Kingboard Holdings, заведе иск за ликвидиране срещу Country Garden през февруари заради неплащане на заем на стойност 205 млн. долара.

Строителната компания спря плащанията по чуждестранните си облигации на стойност 11 млрд. долара миналата година.

Адвокат на Country Garden заяви пред съда в понеделник, че строителната компания очаква да публикува условията за преструктуриране на чуждестранния си дълг за кредиторите през септември и че планира да поиска одобрение от съда на това уреждане в началото на следващата година.

Изслушването по иска за ликвидиране на Country Garden се случва на фона на засилването на усилията на китайските власти да съживят имотния сектор, след като той изпадна в безпрецедентна дългова криза в средата на 2021 г.

През последните няколко години все повече строителни компании спряха плащания по чуждестранния си дълг.

Много от тях са изправени пред дела за ликвидиране, заведени от кредитори, като последната е подкрепяната от държавата Sino-Ocean Group. До момента съдът нареди ликвидирането на някои от тях, включително China Evergrande Group.

На изслушването в понеделник адвокатът на Country Garden Хосе-Антонио Маурелет заяви, че чуждестранният дълг на компанията е сложно и мащабно упражнение, но тя постига „значителен напредък“ с ежеседмични срещи на представители на компанията и съветници на кредиторите.

Група от кредитори и притежатели на облигации също подкрепи молбата на Country Garden за отлагане на делото, за да позволи на компанията да изпълни по график очакваното преструктуриране.

Ако Country Garden успее да представи предложение за преструктуриране на дълга на чуждестранните си кредитори и да получи тяхното одобрение да го задейства, строителната компания може да оспори иска за ликвидиране.

Заповед за ликвидиране на Country Garden ще влоши перспективите за имотния сектор в Китай, който държавните ръководители не успяват да съживят въпреки вълните от мерки за стимулиране, предприети от 2022 г. насам.

Търговията с книжата на Country Garden в Хонконг е спряна от 2 април в очакване на обявяването на финансовите резултати за 2023 г.

Маурелет заяви пред съда, че строителната компания има към момента над 40 хил. служители на пълен работен ден и 3134 проекта, по които работи. От тях 3103 се намират в континенталната част на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още