IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Логистичният гигант Lineage набра 4,44 млрд. долара в най-голямото IPO за 2024 г.

То оценява компанията на 18 млрд. долара след пласирането на 57 млн. акции в Ню Йорк на цена в горния край на обявения диапазон

10:31 | 25.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големият оператор в света на складове за студено съхранение Lineage набра 4,44 млрд. долара при първичното си публично предлагане (IPO) в САЩ и се насочи към най-големия дебют на фондовия пазар в света тази година, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Базираната в Нови, щата Мичиган, компания пласира малко под 57 млн. акции в Ню Йорк на цена от 78 долара на брой, в горния край на обявения си преди това диапазон от 70 до 82 долара.

По-рано през деня Ройтерс съобщи ексклузивно за цената на IPO-то, като се позова на запознати източници и допълни, че Lineage първоначално планирала да продаде 47 млн. акции, но продала повече поради силно търсене.

IPO-то за 4,44 млрд. долара оценява Lineage на над 18 млрд. долара и е най-голямото, откакто компанията за чипове Arm набра 4,87 млрд. долара при листването си миналия септември. Книжата на Lineage ще започнат да се търгуват на Nasdaq в четвъртък.

Инвеститорите смятат компанията за предвестник за по-широкия IPO пазар. Някои компании, изкушени от фондовия пазар, който е близо до рекордни върхове, впоследствие се представяха слабо в търговията, тъй като високите оценки притесняват инвеститорите. Това разубеди много компании, надяващи се на IPO, да последват примера.

IPO-тата в световен план са набрали 48,8 млрд. долара през първото полугодие на 2024 г., което е спад с 18% спрямо година по-рано и най-ниското ниво за периода от 2016 г. насам, сочат данни на LSEG. Но приходите от IPO-тата в САЩ са достигнали 17 млрд. долара, над два пъти повече спрямо нивата година по-рано и тригодишен връх.

В знак за подобряване на нагласите на IPO пазара книжата на производителя на финансов софтуер OneStream, подкрепен от фонда за частни капиталови инвестиции KKR, приключиха първата си борсова сесия в сряда на ниво от 26,85 долара, след като бяха оценени на 20 долара при IPO-то си.

Lineage е специализирана в складовете с контролирана температура, като оперира 482 такива склада в цял свят и обслужва над 13 хил. клиенти, много от които са участници във веригите за доставка на храни като дистрибутори, търговци на дребно и производители.

Ръководителите в областта на частните капиталови инвестиции Адам Форст и Кевин Марчети създадоха бизнеса като един склад в Сиатъл през 2008 г. Оттогава те разшириха компанията си със 116 придобивания, като генерираха приходи от 5,3 млрд. долара през 2023 г. Компанията на Форсте и Марчети Bay Grove Capital притежава по-голямата част от Lineage.

Компанията е структурирана като тръст за инвестиции в недвижими имоти, който позволява на акционерите да приспадат част от данъците, които плащат върху дивидентите си. Компанията използва паричния си поток за придобивания и инвестиции в бизнеса си, като отчете нетна загуба от 162,8 млн. долара за 12-те месеца до края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още