IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Центровете за данни в Ирландия използват повече енергия от всички градски жилища

Очаква се центровете за данни да потребяват 31% от електрическата енергия на страната през следващите три години

14:09 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гладните за енергия центрове за данни в Ирландия са потребили миналата година повече електрическа енергия от всички градски жилища в страната, взети заедно, сочат официални данни, цитирани от британския вестник Guardian.

Нарастващият брой центрове за данни в страната са използвали 21% от електрическата ѝ енергия, което е ръст с една пета спрямо 2022 г., сочат данни на Централната статистическа служба.

Това е първата година, в която електрическата енергия, потребена от центровете за данни, подкрепящи ирландския технологичен хъб, превишава използваната от жилищата в малките и големите градове в страната, които са потребили 18% от общата енергия на мрежата миналата година.

Експерти изразяват притеснения, че внезапният ръст на търсенето на енергия, дължащ се на центровете за данни, може да отклони Ирландия и цяла Европа от климатичните им цели.

Google, която базира европейската си централа в Ирландия, съобщи по-рано този месец, че центровете ѝ за данни може да забавят зелените амбиции на страната, след като станаха причина за ръст с 48% на общите емисии миналата година спрямо 2019 г.

Ръстът в търсенето на обработка на данни, дължащ се на пробивите през последно време в изкуствения интелект, може да тласнат центровете за данни в Ирландия да потребяват около 31% от електрическата енергия в страната през следващите три години, показва Националният енергиен и климатичен план на страната.

Това ще засенчи търсенето на електричество от домовете в градовете и в селата в Ирландия, които заедно са съставлявали 28% от общото търсене на енергия през 2023 г., сочат данните. Тенденцията ще засили и натиска върху технологичните компании да инвестират повече в развиването на собствено предлагане на възобновяема енергия.

Бумът в центровете за данни в Ирландия и на технологичните компании е стимулиран от политиката на страната на ниски корпоративни данъци.

„Ако вече имахме много вятърна и слънчева енергия, това нямаше да е проблем“, коментира проф. Пол Дийн, старши изследовател в University College Cork пред Irish Examiner.

„Все още сме толкова зависими от изкопаемите горива. Трябва да можем да изградим възобновяеми източници на енергия много бързо. Добри сме в строителството на големи центрове за данни бързо, но не толкова добри в изграждането на възобновяеми източници на енергия“, допълва той.

Ирландия е разчитала на изкопаеми горива за над 50% от електрическата си енергия миналата година, от които 45% са били генерирани от газови централи, а останалите – от горене на въглища, торф и петрол. Вятърната енергия е съставлявала 34,6% от електрическата енергия на Ирландия, а слънчевата е допринесла с 1,2%.

Дийн отбелязва, че за Ирландия „не може и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, що се отнася до околната среда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още