IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затрудненият строителен сектор в Германия не показва признаци на възстановяване

Коренните причини за проблемите като високите лихви вероятно няма да се смекчат скоро, а подкрепата на правителството е недостатъчна, считат анализатори

17:16 | 23.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският строителен сектор не показва признаци на възстановяване, дори след като беше в криза месеци наред и въпреки обещанията за подкрепа и инвестиции от правителството, пише CNBC.

Според публикувани напоследък данни индустрията продължава да е в „окаяно състояние“, казва Карстен Бржески, глобален ръководител на макроикономическите изследвания и главен икономист за Германия в ING.

Разрешенията за ново жилищно строителство са намалели с 24,2% през май спрямо същия месец на миналата година и са се свили с близо 40% спрямо май 2022 г., сочат най-новите данни за строителните разрешителни, публикувани миналата седмица.

Според тях между януари и май тази година разрешителните за еднофамилни жилища са намалели с 31%, а тези за многофамилни жилища са отбелязали спад от над 21 на сто спрямо същия период на миналата година.

Феликс Паклепа, ръководител на Централната асоциация на германската строителна индустрия, отбелязва мрачните перспективи за сектора.

„Разрешенията за строеж в Германия продължават да познават само една посока – надолу“, казва той и посочва данните, които не отразяват ръст от април 2022 г. насам.

Завършването на жилищна сграда обикновено отнема около две години от издаването на разрешителното до финалните етапи, затова липсата на разрешителни сега ще продължи да оказва влияние, допълва той.

„Не е нужно да сте завършили статистика, за да разберете, че Германия изпада в дълбока криза на жилищното строителство“, отбелязва Паклепа в комюнике, публикувано миналата седмица.

Дългосрочни проблеми

Строителната индустрия в Германия, включително жилищното строителство, изпитва затруднения от известно време, като нагласите и очакванията за нея достигнаха историческо дъно по-рано тази година. По-широките икономически тенденции като инфлация и високи лихвени проценти натежават силно върху сектора.

Коренните причини за спада на разрешенията все още не са се смекчили и вероятно това няма да стане скоро, казва Бржески. Лихвите вероятно няма да намалеят значително, а проблеми като строителните разходи и недостига на работна ръка се запазват, допълва той.

Клаус Волрабе, ръководител на отдела за анкети към института за икономически изследвания Ifo, е съгласен, че липсата на поръчки вероятно ще продължи известно време. Високите разходи за частните домакинства за изграждане на жилища остават „основният проблем“, допълва той.

Правителството обещава подкрепа

Германското правителство обеща в бюджета си за 2025 г. да повиши инвестициите за сектора и да осигури изграждането на повече жилища. Сред ключовите точки са финансиране за увеличаване на достъпните, социални жилища и финансова подкрепа за частните домакинства да строят климатично неутрални домове.

Но до момента подходът на правителството има „много слабо влияние“, казва Бржески и допълва, че новите мерки не изглеждат много по-обещаващи.

„Новите мерки отново вървят в правилната посока, но за момента все още са твърде малки по размер, за да постигнат истинска промяна“, коментира той.

Нужни са по-високи държавни разходи и временни мерки за подкрепа на сектора като понижаване на данъците или по-ниски разходи по сделките, за да се постигне истинска промяна, счита Бржески.

Освен това обещанията на правителството са за момента само това – обещания, отбелязва Волрабе. Все още не е ясно как те ще се превърнат в реалност. Това оставя на компаниите ограничени възможности за бъдещо планиране, особено предвид факта, че мерките са свързани с бюджета и ще се прилагат само една година, а не в дългосрочен план, обяснява той.

„Като цяло нагласата сред компаниите е много песимистична. Тя може леко да се подобри, но долината е дълбока“, казва Волрабе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още