IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лазурният бряг е най-популярната дестинация в света за покупка на втори дом

Монако, който е на второ място в класацията, има най-високите цени на луксозните жилища

21:00 | 23.07.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Лазурният бряг във Франция е най-желаното място за втори дом в света, сочи индекс на първокласните жилища на консултантската компания Savills. В топ пет се нареждат още Монако, ски курортът Аспен, Тоскана и Майорка.

По-нататък в десетката намират място Сейнт Мориц, Котсуодс, Коста Брава, Палм Бийч и Коста Смералда.

„Бяха анализирани 60 локации в света въз основа на цените на луксозните имоти, оценка за качеството на живот на всяка локация, гостоприемство и глобалния обхват и свързаност на всяка локация чрез самолетни връзки“, казва Люси Ханус, маркетинг мениджър в Savills. „Както и при избора на първи дом, се прилага принципът „локация, локация, локация“, допълва тя.

Френската ривиера (Лазурният бряг), която оглавява класацията, предлага красива природа, разнообразни възможности за луксозен начин на живот, ежегодни международни събития – от спортни турнири до филмови фестивали, допълнени от ширка  гама предлагани имоти.

Монако, който заема второто място, има най-високите цени на луксозните жилища от всички 60 локации в индекса. Това наред с добрата свързаност и лесния достъп чрез летището в Ница и пълния със социални и спортни събития календар – от ежегодни гала вечери до състезание от Формула 1, подкрепят позицията на княжеството.

На трето място е Аспен, най-високо класираният ски курорт в индекса и една от най-търсените дестинации за втори дом в САЩ. Четвъртото и петото място са за съответно централната италианска област Тоскана, където цените на луксозните имоти са относително ниски, и балеарският остров Майорка.

Най-високо класираната британска локация в индекса е Котсуодс, който заема седмо място, който привлича купувачи на втори дом както с изключителната си природна красота, така и с широкото разнообразие от атракции и лесния достъп до Лондон.

Дестинациите с най-високи цени и най-бърз растеж обичайно са ограничени откъм площ или имат ограничения за броя на имотите, които могат да бъдат построени. В това отношение особено изпъкват ски локациите, като средният ръст на цените там е достигнал 15% между юни 2022 г. и юни 2023 г.

През следващите години островите, микродържавите и напълно застроените области вероятно ще продължат да отчитат ръст на цените на жилищата, тъй като търсенето от първокласни купувачи се увеличава, прогнозира консултантската компания.

Свързаният с пандемията ръст на световните имотни пазари, особено на пазарите на втори домове, вече е видим и в локациите с луксозни втори жилища. През миналата година капиталовата стойност на пазарите на втори дом се е повишила със средно 7%, като показва, че хората продължават да отдават приоритет на дома след блокадите заради Covid-19, пише Savills.

В дългосрочен план консултантската компания очаква да се стигне до промяна в навиците за развлечение. В Швеция притеснения на еколози от въздействието на пътуванията по въздух доведоха до ръст на критиките към пътуващите със самолет. Шведите традиционно прекарват ваканциите си близо до дома, като много втори жилища се намират в райони около Стокхолм. Ако движението срещу пътуванията по въздух набере скорост и в други държави, ваканционни локации с добри железопътни връзки близо до големи центрове за генериране на богатство, вероятно ще се възползват, счита компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още