IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се намират най-скъпите и най-евтините жилищни пазари в Гърция?

Цените на жилищата на островите Миконос и Санторини достигат 10-годишен връх, а Кастория е най-евтиният град в страната за покупка на жилище

17:23 | 22.07.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Цените на ваканционните жилища за продажба на едни от най-известните цикладски острови в Гърция са на най-високото си ниво за последните десет години, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Цените на жилищата продължават да растат тази година, а пазарът на луксозни имоти изпъква, особено в много популярни дестинации като Миконос и Санторини, където се намират повече луксозни имоти.

Според най-новото годишно допитване на компанията Geoaxis за пазара на ваканционни имоти жилище със специални характеристики от гледна точка на локация и удобства може да бъде продадено за 32 350 евро на квадратен метър на Миконос, а на Санторини цената достига 25 хил. евро на квадрат, както и 17 780 евро на кв. м на Парос.

Тези цени обаче се отнасят за имоти, които могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка и рядко се обявяват за продажба.

Средната цена на обичайните имоти тази година нараства с 6,9%.

Най-голямо е покачването на остров Миконос с 10,1% - от 2500 евро на кв. м на 2750 евро на квадрат, следван от Санторини с ръст от 7,1% до 2200 евро на кв. м и Парос с увеличение от 7 на сто спрямо миналата година до 2195 евро на кв. м.

В Серифос цените са се повишили с 5,2 на сто до 1530 евро на квадрат, а на Кеа ръстът достига 4,9% до 2045 евро на кв. м.

От гледна точка на площ най-големите летни жилища се намират в Миконос и Парос.

На обратния полюс жилищата в Кастория са най-евтини за покупка в Гърция и се продават за една четвърт от цената на жилищата в центъра на Атина.

Сравнение на офертните цени в различните части на страната ясно показва, че повишенията на цените са съсредоточени основно в двата големи градски центъра Атина и Солун и в популярни туристически дестинации и засягат значително по-малко останалите градове, особено в Северна Гърция. Там все още е лесно да се купи имот на цена под 1000 евро на квадратен метър.

В Кастория средната офертна цена за периода април-юни е намаляла с 3,3% до 566 евро на квадратен метър, показва ценовият индекс SPI на компанията Spitogatos. В центъра на Атина средната цена на жилищата през същия период е нараснала с 12,4% на годишна база до 2120 евро на кв. м.

Така за придобиване на жилище от 100 кв. м в Кастория човек се нуждае от средно 56 500 евро, докато в Атина същите пари стигат само за една спалня, тъй като средната цена на подобен апартамент достига 212 хил. евро.

Сред градовете с най-ниски цени на жилищата в Гърция са също Козани (650 евро на кв. м), Карадица и Флорина (663 евро на кв. м), Килкис (687 евро на кв. м), Гревена (688 евро на кв. м) и Драма (714 евро на кв. м).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още