IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ускорява работата по нов модел за достъпни жилища

Новият модел ще насърчава както наемите, така и покупките на жилища

12:52 | 22.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управляващата Комунистическа партия в Китай обеща да ускори работата по нов жилищен модел, който се фокусира върху жилищата под наем и увеличава достъпните жилища след рекорден спад на имотния пазар, пише Bloomberg.

Централният комитет на партията съобщи, че новият модел ще насърчава както наемите, така и покупките на жилища в унисон с отправения през 2017 г. призив, сочи решение, публикувано от официалната осведомителна агенция Синхуа. Китай ще строи и доставя повече достъпни жилища, за да отговори на нуждите на хората от работническата класа, съобщава още висшото ръководство след ключова среща в Пекин.

Третият пленум, събитие, което се провежда два пъти на десет години, е едно от най-важните в политическия календар на Китай и често задава курса на икономическата политика в дългосрочен план. На тазгодишното заседание президентът Си Дзинпин обяви обхватни планове за подкрепа на финансите на задлъжнелите местни власти.

Китай отдавна се опитва да преориентира жилищния си пазар за по-млади купувачи на първо жилище, които са изключени от пазара заради високите цени на жилищата. През 2017 г. президентът Си Дзинпин формулира известната си мантра, че „жилищата се строят, за да бъдат обитавани, не за спекулация“, която целеше да укроти резкия ръст на цените на имотите и да прокара жилищен модел, който се фокусира върху имотите под наем.

През последните години напредъкът се забави от спада на имотния пазар, растящия дълг на местните власти и икономическите затруднения, породени от пандемията от Covid. Сривът на жилищния пазар доведе до огромно свръхпредлагане, което остави страната с 60 млн. непродадени апартаменти, за чиято продажба ще са необходими над четири години без помощ от правителството, счита Bloomberg Economics.

Заседанието сигнализира също за по-разхлабени мерки, които ще бъдат взети на местно ниво. Китай ще подкрепи и редица нужди от ремонт на жилища и ще даде на градовете пълната власт да определят политиките въз основа на средата на местно равнище, сочи решението.

То също така ще улесни някои градове да отменят или смекчават ограничения в броя на имотите, които човек или домакинство могат да притежават. Освен това някои местни власти ще могат да снижават праговете за покупка на по-големи или по-скъпи жилища, като отменят наложени върху тях ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още