IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов еврокомисар за жилищата пазарът на имоти става приоритет за ЕК

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да освободи пари за достъпни жилища

13:12 | 19.07.24 г. 2
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP

От Лисабон до Талин европейците излизат на улиците, за да протестират срещу твърде високите цени на жилищата. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен явно ги е чула, пише онлайн изданието Politico.

В обръщението си към Европейския парламент в четвъртък преди преизбирането си Фон дер Лайен заяви, че жилищата ще бъдат приоритетен въпрос за следващата Европейска комисия. Наред с други мерки тя обеща да назначи първия европейски комисар за жилищата и да представи план за увеличаване на публичните и частните инвестиции в жилищно строителство в блока.

В речта си Фон дер Лайен призна, че жилищата обикновено не се считат за проблем на Брюксел. Договорите на ЕС не споменяват темата, а страните членки не са дали правомощия на Комисията да се намесва пряко в сектора. Но жилищни асоциации и местни власти отдавна твърдят, че институциите все пак могат да играят роля в решаването на проблема и в четвъртък председателят на ЕК се съгласи.

„Цените и наемите растат... Хората имат затруднения да намерят достъпни жилища. Искам тази Комисия да подкрепя хората в областите от най-голямо значение, а щом те са важни за европейците, значи са важни и за Европа“, изтъкна Фон дер Лайен.

Освен въвеждането на еврокомисар по жилищата – портфейл, който вероятно ще бъде пожелан от кандидат, подкрепен от социалистите, тъй като те превърнаха жилищната политика в ключов проблем в програмата си за европейските избори тази година, Фон дер Лайен предложи преразглеждане на правилата за държавна помощ, за да се улеснят страните членки да строят жилища.

В момента те могат да използват държавни средства за строителството на достъпни жилища за хора, които не могат да купуват на пазарни цени. Но все повече национални правителства твърдят, че кризата вече засяга домакинствата със средни доходи и допълват, че е нужно да бъдат променени указанията, така че парите да могат да се използват за строителството на жилища за по-големи части от обществото. Политическата програма на Фон дер Лайен, която тя представи пред евродепутатите в четвъртък, предполага, че следващата ѝ Комисия ще подкрепи предложението.

Политическата програма предполага също удвояване на т. нар. кохезионни фондове на блока за нови достъпни жилища и за Европейската инвестиционна банка, за да създаде общоевропейска инвестиционна платформа, която да насочва повече публични и частни инвестиции към достъпни и устойчиви жилищни проекти.

Жилищните планове на Фон дер Лайен за следващия мандат разчитат на редица големи мерки, създадени от първата ѝ администрация. В политическата си програма тя настоява за „бързо и ефективно прилагане“ на Социалния климатичен фонд на стойност 86,7 млрд. евро, който да помогне на правителствата да смекчат удара от по-високите цени за уязвимите потребители. Този фонд ще има ключово значение в реновирането на жилища и достъпа до достъпни и енергийно ефективни жилища.

Тя също така призовава за подължаване и разширяване на знаковата ѝ програма за Нов европейски баухаус, която цели да свърже съобразеното с климата строителство с естетичен дизайн.

Жилищата са една от малкото теми, за които Фон дер Лайен може да разчита на широка подкрепа от целия политически спектър. Социалистите включиха въпроса в предизборната си кампания преди изборите за ЕП през юни, а новото крайнодясно правителство в Нидерландия превърна жилищното строителство в един от приоритетните си проблеми.

Двама депутати са заявили пред Politico, че парламентът също иска да работи по темата и нова комисия, която да решава жилищни въпроси, ще бъде създадена през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Naemate1
преди 49 минути
Ако се справят както с ваксините ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
*Фон дер Лайен заяви, че жилищата ще бъдат приоритетен въпрос за следващата Европейска комисия. Наред с други мерки тя обеща да назначи първия европейски комисар за жилищата* - Няма ли преди това Комисарят по краставиците да се отчете какво е свършил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още