IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните площи на офис пазара в София намаляват леко през второто тримесечие

Нараства делът на новите договори и разширенията, докато подновяванията намаляват своя дял, сочат данни на консултантска компания

19:31 | 18.07.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината – той достига до 15,3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем. През периода е отчетена умерена активност на навлизащите и разрастващите се компании, търсещи офиси, докато подновяванията на договори са намалили своя дял в общия обем от сделки. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

През периода април – юни в София са наети 37 088 кв. м офис площи, което е сравнимо с обемите на пазара за второто тримесечие през последните пет  години. Нетно усвоените площи, които отразяват разликата между наети и освободени офиси, са на относително добро ниво – 23 106 кв. м. Основната причина е нарастващият дял на новите договори и разширенията за сметка на намаляващия дял на подновяванията, който пада до 22% от общия обем през второто тримесечие спрямо над 40% от пазара през предни периоди. Статистиката за полугодието също показва наемна активност в рамките на досегашния тренд с общо отдадени 74 352 кв. м офиси.

„След спокойното първо тримесечие наблюдаваме относително активиране на наемния пазар през пролетните месеци. Има интерес както от нови за българския пазар компании, така и от оператори в търговията и логистиката, които търсят площи в по-висок клас офис сгради. Това отчасти компенсира преструктурирането в IT сектора и допринася за подобрените показатели на офис пазара през последните месеци“, коментира Йоанна Димитрова, мениджър „Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

Общият обем офиси клас А и Б през второто тримесечие на 2024 г. остава стабилен на нива от 2,259 млн. кв. м. През периода са завършени две офис сгради с обща площ малко над 8000 кв. м, разположени на главни булеварди. Проектите в строеж запазват обем под 200 хил. кв. м в резултат на все още бавното усвояване на свободните офис площи.

Интересът към споделените офиси продължава да расте, главно като част от съществуващи офис сгради, констатира консултантската компания. Към средата на 2024 г. те са достигнали 68 900 кв. м в София с близо 8000 кв. м площи в развитие. За много от новите компании тези площи са удобна платформа за навлизане на пазара, а собствениците на сгради ги оценяват като инкубатор за привличане на наематели с потенциал за растеж.

Наемните нива на офис пазара за момента остават стабилни, като търсените цени за първокласни площи в центъра на София са в рамките на 17,5-18 евро на кв. м. По големите булеварди нивата варират между 15 и 17 евро на кв. м за клас А офиси.

„Продължава тенденцията за разтваряне на ножицата между търсените проекти от висок клас и по-ниския клас сгради. Това се наблюдава както по отношение на ценовите нива, така и по отношение на заетостта на двата типа сгради“, обобщава Йоанна Димитрова.

И през второто тримесечие делът на свободните площи в клас А проекти остава по-нисък спрямо този в по-ниския клас офис сгради – 14,6% спрямо близо 17%. Традиционно най-малко свободни площи са регистрирани в центъра на София – малко над 12%, докато заради по-голямото предлагане в отделни райони в периферията и по големите булеварди техният дял наближава средно 16%, показват данните на Cushman&Wakefield Forton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още