IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските градове въстанаха срещу мегаименията

Размерът на жилищата в САЩ се е увеличил със 150% от 1980 до 2018 г., местните власти в САЩ обсъждат ограничения

11:14 | 18.07.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В страна, обсебена от гигантските размери, жилищата в САЩ стават все по-големи. Сега местните власти се опитват да ограничат раздуването на именията, пише Wall Street Journal.

„Колко голяма трябва да е една къща?“, пита се Джеръми Самюелсън, директор на градоустройствената политика в Източен Хемптън, щата Ню Йорк, където работна група неотдавна предложи да се намали наполовина максимално допустимият размер на къщите в града – от 1800 кв. м на 900 кв. м.

„Не можете да построите голям магазин в този град, чиято площ е над 1400 кв. м, но размерът на къщите ни е с 400 кв. м по-голям“, заяви Самюелсън на публична среща през май.

Градове от Аспен до Мартас Винярд са осеяни с големи къщи. Критиците твърдят, че изникващите като гъби имения закриват красивите гледки и вредят на местния чар, потребяват прекомерно енергия и надуват цените.

Проблемът е, че духът вече е излязъл от бутилката.

Джейн Мехринг, която основала групата за използване на земята Build.In.Kind/East Hampton, се противопоставя на огромните къщи. На срещата през май тя прочете писмо от архитектурния критик Пол Голдбъргър, който отбелязва: „Искаме да бъдем Източен Хемптън, не Левиатан край морето“.

Размерът на жилищата в САЩ се е увеличил с цели 150% между 1980 и 2018 г., сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. През 2022 г. средният размер е достигнал 213 кв. м, а някои мегаимения се простират на площ от над 9000 кв. м.

„Не искам да съдя прекалено строго, но нужна ли е наистина къща от над 400 кв. м в малък селски град?“, пита Даръл Шед от Труро, щата Масачузетс, в северния край на Кейп Код.

Труро е ограничил размера на новите жилища до 330 кв. м през 2017 г., но Шед казва, че местните власти впоследствие внесли поправка, която позволява строителството на по-големи жилища със специални разрешителни.

Сега Шед се стреми да затвори „вратичката“. „Просто не искаме този град да заприлича на Нантъкет или Хемптънс, които са изцяло извън контрол“, отбелязва той.

Окръг Раут в щата Колорадо прие през юни предложение за ограничаване на размерите на къщите до 700 кв. м. „Искаме ли пейзажът ни да бъде осеян с трофейни жилища?“, запита комисарят Соня Мейсис на публично обсдъждане, подкрепяйки тавана.

Големите къщи не са огромен проблем в окръг Раут. Само 2,7% от домовете там към момента са с площ от над 700 кв. м, казват представители на окръга. Това накара местните жители да се запитат защо са необходими мерки за ограничаване на размерите.

„Изглежда, че идеята е плод на неуместна завист и възмущение“, отбелязва Пийт Нейдекър в публичен коментар. „Защо окръгът наказва успеха в живота?“, пита Дъг Бътън.

Бътън, който е собственик на ранчо и имотен предприемач и е живял в окръг Раут 45 години, не харесва идеята властите в окръга да казват на хората какво могат да правят и какво – не. „Ние сме пионери в това“, отбелязва той.

В окръг Питкин, където се намира курортът Аспен, властите намалиха максималния размер на новите жилища от 1400 кв. м на 860 кв. м миналия ноември, като отбелязаха, че големите къщи увеличават „емисиите от парникови газове и повишават вредите за околната среда“.

Сега властите обмислят още едно свиване на размера до 812 кв. м, а купувачите с големи възможности бързат да се сдобият със съществуващи имения. Тази пролет имение с площ от 2000 кв. м с 11 спални беше продадено за 108 млн. долара.

Работната група в Източен Хемптън взема на мушка и „къщите айсберги“, където приземните етажи са също толкова или по-големи от жилищата над тях.

Досега приземните етажи и гаражите не бяха включвани в общата квадратура на жилищата, насърчавайки собствениците на домове да строят огромни, луксозни подземни бърлоги. Според предложението гаражите и завършените приземни етажи ще бъдат включени в квадратурата.

На срещата през май Самюелсън даде пример от реалния живот – къща с площ от 1100 кв. м на терен, предназначен за 560 кв. м. Приземният етаж, отбеляза той, включвал „две стаи за гости – спални, стая за забавления, винен бар, винарска изба, театър, технологична стая, спа, сауна и т. н.“.

Строителният предприемач Фил Кауфман обаче предупреждава, че още ограничения за строителството може да направят живота в Източен Хемптън „невъзможен“ и да отблъснат собствениците на втори дом.

Но Самюелсън успокоява, че хората пак ще могат да строят многобройни допълнителни структури. „Съгласно нашия кодекс можете да строите много къщи с басейни..., може би ще пожелаете повече от една“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 32 минути
До: cyclop ... е според теб , защо са цитирани толкова много специалисти в градоустройство , които се изказват негативно и аргументирано с/у големите къщи и до какво водят ?! единствено заради аджендичката ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 час
Ммм троянско конче на NWO аджендичките. "нужна ли е наистина къща от над ... кв. м в .... град"? Създава се прецедент с "нужно ли е". А "нужно ли е" сто квадрата за семейство. А "нужно ли е" две спални за сам човек. А нужно ли е дори повече от 35 квадрата за сам човек. А нужно ли е... "големите къщи увеличават "емисиите от парникови газове и повишават вредите за околната среда". Може би 120 квадрата къща е "голяма" и увеличава "емисиите"? Кап... Кап... капка по капка аджендичка става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още