IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании печелят битката за завръщане в офиса

По-малките домове, по-добрият градски транспорт и по-слабото разрастване на градовете насърчават европейските служители да се завърнат в офиса по-бързо от американските

15:14 | 18.07.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските компании печелят войната със служителите, когато става въпрос за присъствие в офиса, пише Bloomberg.

Нивата на използване на офиса стабилно се увеличават на Стария континент, като най-големите компании постигат най-големите ръстове, сочат данни от допитване на консултантската компания CBRE. Само една трета от анкетираните компании съобщават за използване на офиса под 40%, което е спад спрямо почти половината миналата година, сочат резултатите.

Растящата посещаемост в офисите се дължи отчасти на нарасналото използване на политиката на задължително връщане в офиса, като три четвърти от компаниите сега възприемат политика на определен брой дни присъствие, отбелязва консултантската компания в областта на бизнес имотите, базирана в Далас.

По-малките домове, по-добрият градски транспорт и по-слабото градско разрастване насърчават европейските служители да се завърнат в офиса по-бързо, отколкото тези в САЩ, където нивата на присъствие остават упорито по-ниски, отколкото преди пандемията. Това подхранва значителни разлики в перспективите за офис пазарите в регионите, като свободните площи се колебаят около 20% в редица големи американски градове, а това е над два пъти повече от средното равнище от 8,4% в Европа.

„Офисите се връщат към живот - докато мнозина смятат сегашните нива на използване за стабилни, 30% от компаниите очакват те да нараснат още“, коментира Ричард Холбъртън, ръководител на анализите на офис пазара в Европа в CBRE.

„Общото приемане на хибридната работа е посвеместно, но остава предизвикателството да се приведат очакванията на работодателите с тези на служителите им в дългосрочен план“, допълва той.

Почти две трети от най-големите компании – тези с 5000 служители или повече, имат нива на използване на офиса над 40% в Европа, сочи допитването. Преди пандемията офисите в света са регистрирали средна присъственост от 65%, сочат данните на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 31 минути
До: Tikva007 не е нужно, доста си проссст и лесен за разбиране... подчинение ти копейки по се затрудняват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
До: zelka00: Да, обясни й по-прегледно, че тя е от силовите структури, малко е тъповата, но ти си нашата всичкознайка - тези дни се индикира даже и като гуру по недвижимите имоти, а медицината и фармацията са ти родна стихия - обясни й къде, как и с какво са ви бустерирали, че тя пак е решавала казуси по телефона и не е разбрала какво й се е случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 1 час
До: zelka007 ясно ми е :) Oпитах се да го отклоня темата, че тоя само възхвалява геевете, и ти ми провали плана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 17
zelka007
преди 1 час
До: khao ... той друго имаше в предвид за шприц , надцени го сериозно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 1 час
До: Tikva007 подобре, от колкото ваксиниран с руската ваксина за овцеее с какъвто си ти... верно че на полухора като теб работи... ама не ния рекламирай, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 час
*Европейските компании печелят битката за завръщане в офиса* - Полека с ракията! С фондер на комисарския стол, в ЕС ударно се завръща и Ковид. Тепърва ще има карантини и бустери - Сашка, Ташка и Бомбашка да заголват кълки за евроатлантически шприц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още