IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 74 млрд. евро са инвестирани в бизнес имоти в Европа през първото полугодие

Обемът на инвестициите през второто тримесечие е отбелязал ръст от 18% на годишна база, сочат данни на консултантска компания

11:47 | 21.07.24 г.
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Инвестиционният обем за първото полугодие на 2024 г. се очаква да надхвърли 74 млрд. евро, приблизително колкото през същия период на предходната година, сочат данни на консултантската компания Savills.

По данни на компанията обемът от инвестиции в недвижими имоти в Европа ще достигне приблизително 44,5 млрд. евро през второто тримесечие, което е ръст с 18% спрямо първите три месеца на годината. От гледна точка на цените това е първият път от девет месеца насам, когато средната доходност в Европа е останала стабилна във всички сектори.

Savills очаква Великобритания, Испания, Италия, Румъния, Чехия, Полша, Дания и Норвегия да отбележат ръст на инвестиционните обеми на  годишна база през първото полугодие на 2024 г.

„Пазарът изглежда достигна дъното както от гледна точка на нива на активност, така и на цени. Сектори като многофамилните жилища, хотелиерството и ресторантьорството и логистичните имоти продължават да отбелязват по-силен интерес от страна на инвеститорите“, коментира Маркус Лемли, главен изпълнителен директор на Savills за Германия и ръководител на инвестициите за Европа.

„Много инвеститори, които оперират на международно ниво, се стремят да се възползват от привлекателните ценови нива в различни европейски юрисдикции. Следователно очакваме да видим ръст на трансграничната инвестиционна активност през идните шест до 12 месеца“, допълва той.

Лидия Бриси, директор на отдела за европейски анализи в Savills, казва, че в унисон с очакванията тръстовете за инвестиции в недвижими имоти постепенно увеличават дейността си. „Привлекателните оценки и ръстът на конкретни класове активи, смятани за по-дефанзивни, са от полза за фонд мениджърите на тръстовете за недвижими имоти. Освен това институционалните инвеститори предпазливо навлизат отново на пазара, тъй като лихвите намаляват“, отбелязва Бриси. В същото време много инвеститори, разполагащи с големи ликвидни средства, частни и държавни фондове, които не разчитат на скъп дълг, продължават да сключват по-малки и средни по размер сделки, допълва тя.

Savills дава конкретен пример с Португалия за съживяването на активността на пазара на бизнес имоти, където според неокончателни резултати за второто тримесечие обемът от инвестиции е нараснал с 65% спрямо първото тримесечие на 2024 г. Общо близо 430 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти през второто тримесечие, с което общият обем на инвестициите през първото полугодие в Португалия е достигнал 690 млн. евро.

Savills вече прогнозира през декември 2023 г., че инвестициите в имоти в световен мащаб ще нараснат през 2024 г., а Португалия се очертава като една от най-търсените дестинации заради потенциала на  туризма в страната. Това се вижда и от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, който съставлява 36% от общия обем от инвестиции през първите шест месеца на годината.

„Смятаме, че интересът на инвеститорите към този и други сегменти, особено алтернативните инвестиции, ще се запази до края на годината“, коментира Александра Гомеш, ръководител на анализите в Savills в Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 21.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още