IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на пазара на краткосрочни наеми у нас Flat Manager вече има полски собственик

Това е първата сделка за придобиване на български проптех стартъп

11:54 | 16.07.24 г.
Flat Manager ще запази целия си екип след сделката с Renters. Снимка: Flat Manager
Flat Manager ще запази целия си екип след сделката с Renters. Снимка: Flat Manager

Първата сделка за придобиване на български проптех стартъп (стартираща технологична компания в сферата на недвижимите имоти) вече е факт.

Полската компания Renters.pl, най-големият оператор на ваканционни имоти в Централна и Източна Европа, придоби мажоритарен дял във водещата българска компания в сектора Flat Manager. Двете компании обявиха сделката в съвместно прессъобщение, без да разкриват стойността ѝ.

Сделката е първата в международната експанзия на Renters.pl, чиято цел е да консолидира пазара в целия регион. Тя е осъществена с подкрепата на фонда за дялови инвестиции Enterprise Investors. Българското дружество, което отдава имоти под наем в платформи като Airbnb и Booking, ще запази бранда Flat Manager, както и екипа си от 20 души, включително изпълнителния директор Камен Манев, и досегашния си подход. Основателят на Flat Manager Борис Павлов остава в борда на директорите на дружеството.

„Сливането с Renters утвърждава Flat Manager като основния играч на Балканите и ни дава възможност за още по-бърз и устойчив растеж. Ще развиваме услугите си, повишавайки стандартите за гостите и увеличавайки приходите за собствениците на апартаменти в България“, коментира Манев, цитиран в прессъобщението.

Компанията ще продължи да разширява портфолиото си от имоти в България, а с помощта на Renters ще привлича полски туристи и компании, търсещи корпоративно настаняване.

Renters.pl е създадена през 2005 г. и е най-голямата и бързо растяща компания за управление на ваканционни имоти в Полша. В началото на 2023 г. фондът за дялови инвестиции Enterprise Investors купува мажоритарен дял в компанията и увеличава капитала й с цел консолидация на пазара в Централна и Източна Европа чрез придобивания на локални оператори. Renters осъществява няколко сделки в Полша и бележи значителен органичен ръст в броя управлявани имоти. Към момента тя разполага с портфейл от над 4000 апартамента за краткосрочно отдаване под наем.

Към момента Flat Manager управлява близо 600 апартамента в 14 града и курорта в България. По-голямата част от имотите се отдават под наем краткосрочно чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Компанията е създадена през 2017 г. от предприемача Борис Павлов, който се връща от чужбина и започва да отдава гарсониера в столичния квартал „Гео Милев“, чрез Airbnb. По време на Covid кризата тя успя да запази бизнеса и екипа си, включително чрез предлагането на нови продуктови линии. Първата е платформата за настаняване FlatAway, ориентирана към дигитални номади. Тя е основана от Борис Павлов и Теодор Тодоров и подкрепена от фонда Eleven Ventures. През 2023 г. се отделя в самостоятелно дружество.

Сега предстои отделянето на още една компания, произлязла от оператора на ваканционни имоти. Това е Flatimo, която работи в сферата на дългосрочните наеми и цели да дигитализира посредническите услуги при отдаването под наем и продажбата на недвижими имоти. Начело на бъдещата компания ще застане оперативният директор на Flat Manager Невена Борисова, която през последните години разработва услугите на Flatimo с подкрепата на Георги Павлов и българския проптех фонд 3P1.

Фондът, създаден от водещата компания за инвестиции в имоти у нас AG Capital, инвестира във Flat Manager през 2021 г., когато компанията се възстановяваше от пандемията. „Едва три години по-късно можем да се похвалим с първата сделка за придобиване на български проптех стартъп, а и на нашия фонд 3P1. Надявам се това постижение да вдъхнови още предприемачи да разработват технологични решения в областта на недвижимите имоти“, коментира Георги Павлов.

„Искаме да запазим компанията, която придобиваме, защото осъзнаваме нейната стойност и виждаме огромния ѝ потенциал“, казва Камил Кжижановски, главен изпълнителен директор на Renters.pl, цитиран в прессъобщението. „Нашият подход се основава на синергии, стремим се да използваме най-добрите практики на двете организации, без да налагаме нашите методи и оперативни процеси“, допълва той.

Камен Манев отбелязва, че сливането с Renters утвърждава Flat Manager като основния играч на Балканите и дава възможност за още по-бърз и устойчив растеж. Богатият опит и устойчиви процеси на управление в голям мащаб на новия мажоритарен собственик ще повишат ефективността и ще ускорят развитието на компанията, очаква той. Същевременно Renters ще приложи в Полша някои от иновативните решения и технологии, чрез които Flat Manager е запазил лидерската си позиция в България, казва Манев.

Подобно на Renters в Полша, Flat Manager е първият и най-голям партньор в страната на Homes & Villas by Marriott Bonvoy, платформата за краткосрочен наем на апартаменти на гиганта в хотелиерството. Услугите за бизнес пътувания и корпоративно настаняване на Flat Manager се ползват от голям брой международни консултантски, IT и финансови компании, посолства и световни организации, което осигурява значително по-висока заетост за имотите през цялата година.

Благодарение на сделката Flat Manager ще привлече нови корпоративни клиенти от Полша и ще се позиционира като предпочитан оператор за полските туристи, които през последните години са основен входящ пазар за българския туризъм, очаква компанията.

„Това е само началото на международното разрастване на Renters. Вече водим преговори за придобиване на още компании на пазара в Централна и Източна Европа. Планираме да обединим усилията си с местни оператори по пътя към изграждането на най-голямата платформа в сектора за управление на краткосрочни наеми в нашата част на Европа“, казва Якуб Куберски, партньор в Enterprise Investors.

Фондът за дялови инвестиции е създаден през 1990 г. и осъществява дейност в Централна и Източна Европа. В миналото EI осъществява директна инвестиция в БТК, а присъствието на фонда в България се разраства чрез дейността на компании от портфолиото й като застрахователния брокер Unilink, който придоби българските SDI и I&G Insurance Brokers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още