IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати американци предизвикват имотен бум на Френската Ривиера

Цените на жилищата на стойност над 15 млн. евро по югоизточното крайбрежие на Франция са се повишили с до 20% за пет години

11:02 | 19.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заможни американци с гъвкавостта да работят от разстояние купуват луксозни жилища на Френската Ривиера, предизвиквайки ръст на цените на имотите в регион, известен с удивителните си плажове, луксозни яхти и бляскавия кинофестивал в Кан, пише Bloomberg.

Цените на жилищата на стойност над 15 млн. евро по югоизточното крайбрежие на Франция са се повишили с между 15% и 20% за пет години до 2023 г., изпреварвайки ръстовете от 13% в Лондон през същия период, сочат данни на имотната компания Beauchamp Estates.

Ръстът се дължи на по-големия брой международни купувачи след пандемията, особено на тези от САЩ и Близкия изток, търсещи втори домове, от които могат да работят, сочи изследването. Търсенето на супер първокласни жилища вероятно няма да бъде подкопано от политическите сътресения, които обхванаха Франция след неотдавнашните предсрочни избори, казва Андиан Уилинг-Лами, управляващ партньор на Beauchamp в Кан.

Чуждестранните купувачи търсят домове, които са дългосрочни инвестиции на места със слънчев климат като Френската Ривиера, Дубай и Маями, където могат да живеят дълго време през годината, казва Уилинг-Лами. Поради това „неотдавнашните избори във Франция няма да бъдат част от процеса по вземане на решения“, допълва той. „Но преди и след изборите търсенето остана стабилно за най-желаните трофейни жилища на Френската ривиера“, казва още Уилинг-Лами.

Имотният бум на Лазурния бряг контрастира на спада на някои други луксозни пазари през последно време.

По-високите лихви по заемите и опасенията от рецесия засягат някои луксозни жилищни пазари в САЩ и Европа. Цените на луксозните имоти, определени като топ 5% от пазара, са намалели с над 2% в Ню Йорк и Лондон през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Минувачи разглеждат обяви за имоти на витрината на офис на Sotheby's в Сен-Жан-Кап-Фера. Фотограф: Andrey Rudakov/Bloomberg Минувачи разглеждат обяви за имоти на витрината на офис на Sotheby's в Сен-Жан-Кап-Фера. Фотограф: Andrey Rudakov/Bloomberg

Но курортите по Френската Ривиера, включително Кап Фера, Сен Тропе и Кап д’Антиб, привличат търсене от чужденци, работещи хибридно, като над 70 хил. имота по крайбрежието са притежавани от чуждестранни купувачи на второ жилище.

Изследването показва, че богатите американци обикновено са привлечени от къщи в Кап Фера и Сен Тропе, а купувачите от Близкия изток се стремят да „завъртят ключа“ на имоти близо до морето и до по-големи домове за по-възрастни членове на семейството.

„Богатите купувачи се научиха да работят отвсякъде в света и да управляват бизнес интересите си от вкъщи“, коментира Гари Хершам, директор и основател на Beauchamp Estates. „Тези, които искат да купят или наемат имот на Френската Ривиера, все повече се стремят да имат втори домове, а не жилища само за лятната ваканция“, допълва той.

В Кап д’Антиб, където британският милиардер Джон Кодуел е сред големите строителни предприемачи, броят на сделките с луксозни имоти за жилища на цена над 5 млн. евро се е удвоил през последните две години, сочат данни на консултантската компания Savills.

Броят на милионерите във Франция е нараснал с 14% през последните десет години спрямо спад от 8% във Великобритания, която е напът да загуби 9500 милионери тази година, сочат данни на компанията Henley Private в доклада ѝ за миграцията на богатството.

Дубай отчита най-големия брой продажби на суперпървокласни имоти през първите три месеца на 2024 г., следван от Ню Йорк и Палм Бийч, сочат данните на Knight Frank. В света са сключени 1618 сделки за жилища на цена над 10 млн. долара всяко в 12-те месеца до края на март, като това е най-ниският годишен обем от три години насам.

Някои консултанти на богаташи казват, че може да е твърде рано да се преценят последиците от политическата безизходица след изборите във Франция, а възможността за промени в данъците за богатите може да накара някои заможни жители да напуснат. На изборите нито една партия или съюз не спечели абсолютно мнозинство в Националното събрание, но подкрепата за опонентите на президента Еманюел Макрон отляво и отдясно нарасна.

„Чуждестранните инвеститори се нуждаят от много повече време тези дни за завършване на сделките. Имахме климат на доверие и стабилност. В рамките на няколко дни той беше заличен, с малко видимост за това какво предстои“, коментира Жулиен Мажитери, частен консултант по въпросите на богатството и партньор и основател на Barnes Family Office by Come.

Но брокери по средиземноморското крайбрежие остават уверени, че Френската Ривиера ще продължи да отчита ръст на цените, особено при очакванията 128 хил. милионери от цял свят да се преместят там тази година, подобрявайки предишния рекорд от 120 хил., поставен през 2023 г.

„Отношението на купувачите се развива, хората искат домове, които могат да използват за уикенди или по-дълъг престой“, коментира Алекс Балкин, изпълнителен директор на Savills за Френската Ривиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още