IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в Германия бавно се възстановяват, но офис пазарът остава вял

Тенденцията към работа от разстояние след пандемията намалява търсенето на офиси и засилва недоверието на инвеститорите към сегмента

14:15 | 09.07.24 г.
Снимка: Bloombmerg LP
Снимка: Bloombmerg LP

Възстановяването на сделките с бизнес имоти в Германия набира скорост, подкрепенo от интереса на купувачите към индустриални и логистични имоти, но вялото търсене продължава да намалява апетита на инвеститорите към офис имоти, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от Bloomberg.

Общият обем на сделките е нараснал до 15,7 млрд. евро през първото полугодие на 2024 г., което е с 10% повече спрямо година по-рано, съобщи консултантската компания. Основният двигател на ръста са сделките със складови имоти, които са се увеличили почти с 60% спрямо година по-рано, а покупките на офиси са в застой, пише JLL.

Сделките с имоти в Германия набират скорост. Графика: Bloomberg LP Сделките с имоти в Германия набират скорост. Графика: Bloomberg LP

Макар че заетостта бавно се стабилизира, инвеститорите все още се колебаят да вложат средства в офиси, тъй като тенденцията след пандемията към работа от разстояние намалява търсенето на офис площи. Доверието на инвеститорите е подкопано допълнително от отрицателни новини около някои имоти, например спирането на изплащането на заем, свързан с кулата Trianon във Франкфурт, отбелязва JLL.

До края на годината консултантската компания очаква „тежък процес на наваксване“, като прогнозите ѝ за стойността на сделките през цялата година остава непроменена на ниво от 40 млрд. евро. Недвижимите имоти в момента не са във фокуса на вниманието на много институционални инвеститори, отбелязва JLL.

Делът на портфейлните сделки е намалял с 19% до 4,2 млрд. евро спрямо първото полугодие на 2023 г., а индивидуалните трансакции са се увеличили с 26% до 11,5 млрд. евро.

„Това, което наблюдаваме в САЩ от началото на годината, сега става видимо и в Германия – пазарът бавно се връща към растеж“, коментира Константин Кортман, ръководител на JLL за Германия, цитиран в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още