IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект води до значителен ръст на центровете за данни в света

Недостигът на енергия в света води до безпрецедентен ръст на наемите на центрове за данни

23:22 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продължаващият недостиг на електроенергия създава възможности за развитието на навовъзникващи световни пазари на центрове за данни и тласка нагоре наемите на установените пазари в света, сочи нов доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Компаниите, които целят да осигурят капацитет за центровете за данни, все повече инвестират в нововъзникващи пазари като Бойзи, щата Айдахо, Мумбай, Индия, Рио де Жанейро, Бразилия, и Осло, Норвегия, които преживяват ръст в търсенето на хипермащабни центрове за данни.

CBRE очаква наличностите от енергия и терени в тези райони да продължат да привличат инвестиции и да насърчават растежа в бъдеще.

„Недостигът на електрическа енергия в света води до безпрецедентен ръст на наемите на центрове за данни, особено в Северна Америка, докато напредъкът в изкуствения интелект има значително въздействие върху търсенето на центрове за данни“, коментира Пат Линч, управляващ изпълнителен директор на отдела за решения за центрове за данни в CBRE. „Предварителното отдаване под наем на пространства за центрове за данни много преди завършването им е нещо обичайно в света и показва, че търсенето на пазара е силно и съществува необходимост от продължаващи инвестиции в строителство“, допълва той.

CBRE е анализирала за доклада си ключови променливи като общи наличности, свободни площи, нетно усвояване, цени и наеми и наличности както на установени, така и на нововъзникващи пазари в Северна Америка, Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка.

Една значима тенденция, посочена в доклада, е ръстът на наемите на световния пазар на центрове за данни. Намаляващите свободни площи на големите пазари като Северна Вирджиния, Чикаго, Далас, Сантяго, Чили, Лондон и Амстердам са довели до бързи ръстове на наемите, като някои региони отчитат повишение на цените с 50% от първото тримесечие на 2023 г.

Северна Америка отчита най-високия растеж в световен план, като средните офертни наеми са се увеличили с 20% на годишна база. В Чикаго наемите са се повишили с 33% до 155-165 долара за киловат месечно през първото тримесечие спрямо 115-125 долара за киловат месечно през първото тримесечие на 2023 г.

В световен план Сингапур има едно от най-високите равнища на наемите, надвишаващо 330 долара на киловат месечно. В Сантяго наемите достигат 500 долара на киловат месечно.

Ръстът на изкуствения интелект води до рекордни нива на търсенето на центрове за данни и нарастваща нужда от иновативни проекти на центрове за данни и технологии. Тази тенденция води до нови проекти или преустройства на неизползвани индустриални площи.

„Набавянето на енергия е основен приоритет на операторите на центрове за данни в света“, коментира Гордън Долвен, директор на отдела за анализи на центровете за данни в Северна и Южна Америка в CBRE. „Пазарите с достъпна, ефективна откъм разходи енергия стават горещи точки за разширяване на центровете за данни. Но растежът, на който сме свидетели на установени пазари като Северна Вирджиния въпреки ограниченото предлагане на енергия, е впечатляващ“, допълва той.

Наличностите от центрове за данни нарастват стабилно на пазари, където местните власти внедряват възобновяема енергия в мрежата или компаниите за комунални услуги подобряват предавателните линии. Например наличностите в Париж са се увеличили с 40,6% от първото тримесечие на миналата година до първото на тази година, докато Чикаго е отчел повишение от 57,2%, най-голямото на пазар в Северна Америка.

В Далас наличностите са нараснали с 31,9% за една година, достигайки 573 мегавата, което затвърждава позицията му на втория по големина пазар в Северна Америка. Далас отчита рекорден връх на предварителното наемане на площи и на строителството с 372 мегавата, които сега са в етап на строеж, и 91,8%, които вече са предварително наети. В световен план пазари като Франкфурт, Германия, Мумбай, Индия и Осло, Норвегия, също преживяват значителна строителна дейност.

Въпреки новото строителство свободните площи намаляват, тъй като силното търсене продължава да изпреварва ръста на предлагането. Тази тенденция е особено видна в Северна Вирджиния, където свободните площи са намалели до 0,1% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо 1,8 на сто година по-рано, най-ниското ниво на северноамерикански пазар, въпреки че наличностите са се увеличили с 21 на сто. В Амстердам свободните площи са намалели до 11,5% през първото тримесечие спрямо 19,4 на сто година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още