IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция, Италия и Германия предлагат евтини имоти, но с уловка

Някои жилища в тези страни се продават почти на безценица и ако сделката изглежда твърде добра, за да е истина, причината е, че често има уловка

23:00 | 05.07.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Невзрачните фасади на големите жилищни блокове в Йотене, Швеция, нямат нищо общо с класическия идеал за традиционна шведска къща в червено-бели цветове. Но от друга страна земята се продава за по-малко от 1 крона (около 10 цента) на квадратен метър. Тези цени в югоизточния щведски град с население от 5000 души го правят привлекателен, пише Deutsche Welle.

Купувачите, които искат да се сдобият с терен от 150 кв. м – приблизително колкото им трябва, за да построят еднофамилно жилище – могат да намерят такъв на цена под 15 евро. Тази изключително ниска цена важи за 30 терена, които пустеят в Йотене от десетилетия.

Но никой не изглежда заинтересован от тях, въпреки че градът се намира близо до популярното езеро Венерн, най-голямото в ЕС.

Градът се надява, че чрез продажбата на терените на толкова ниска цена ще може да привлече купувачи в региона и да му вдъхне нов живот. Едно от условията обаче е новите собственици да построят къща на терена в рамките на две години.

Въпреки че терените се предлагат толкова евтино, продажбите са започнали вяло. Видео в TikTok, набрало популярност, и отразяването от международни англоезични медии довели до пробив и градските администратори изведнъж били залети със запитвания.

„Получихме запитвания от Европа, Азия, най-вече Индия и Пакистан, САЩ, Австралия и дори Южна Америка“, коментира кметът Йохан Мансон.

Сега продажбите са спрени, като общината обмисля да пусне оставащите терени на търг в началото на август.

Положението в Йотене отразява тенденция, която се развива от години в Европа.

Младите хора бягат от малки градове и села заради недостатъчното възможности за работа в полза на по-големи градове, които смятат за по-привлекателни. Тенденцията в крайна сметка се превръща в порочен кръг, при който все повече хора напускат, а инфраструктурата започва да се руши.

Програми, инициативи и маркетингови дейности на ЕС са предназначени да сложат край на порочната спирала, като помогнат на места като Йотене преди цели селски райони да потънат в забвение.

Според експерти тенденцията млади хора да гравитират към големите градове ще продължи. Европейската комисия прогнозира, че урбанизацията ще нарасне до 83,7% до 2050 г. В момента около 74% от жителите на страните членки на ЕС живеят в големи градове.

Къщи за 1 евро в Италия

Заинтересованите от покупка на жилище в Италия могат да намерят евтини имоти поне от 2008 г. насам. Повечето изоставени къщи се предлагат на търг на цени, започващи от символичното 1 евро, и се продават за няколко хиляди.

Около 50 общини в Италия в момента предлагат т. нар. къщи за едно евро с надеждата да вдъхнат живот на топящи се села. Повечето от тези порутени къщи се намират в Тоскана, Пулия и на остров Сицилия.

Но купувачите трябва да сключат споразумение с общините, в което се ангажират да възстановят къщите, които купуват. Някои села дори изискват купувачите да живеят в жилищата и да подпишат споразумения, че няма да ги отдават под наем като ваканционни домове. Тъй като много от тези структури са сериозно повредени, разходите за възстановяване може да са огромни.

Хората, които не се страхуват от подобни перспективи, може лесно да намерят изгодни предложения в търговски сайтове, сайтовете на общините или чрез местни инициативи. StreetTo например се определя като колектив от млади хора, които искат да вдъхнат живот на историческия градски център на Камарата в Силиция. На сайта си колективът посочва, че търси хора, които активно ще участват в привнасянето на „нова енергия и идеи“ на старите улици в стария град.

В Германия селски области в централната и източната част на страната са обхванати от сериозно обезлюдяване след обединението през 1990 г., а градовете ѝ продължават да растат през същия период. През последните няколко години обаче тенденцията изглежда е спряла.

Според изследване от септември 2023 г. на Берлинския институт за населението и развитието хората на възраст между 30 и 49 години са двигателите на новата динамика, като предпочитат да вземат децата си и да напуснат града за сметка на живота на село. Обратът получи нов тласък от Covid пандемията и възможността за работа от разстояние.

Въпреки това все още е възможно да се намерят изгодни сделки в германската провинция. Разбира се, няма германски еквиваленти на къщите за 1 евро в Италия или евтините терени в Швеция, но сайтове за обяви като ImmoScout24 все още редовно предлагат имоти само за няколко хиляди евро като жилище, обявено на търг във Вюрцен, провинция Саксония, на начална цена от 6200 евро или друго в Бобрицш, Саксония, с начална цена от 9200 евро.

Но други кандидат-купувачи се интересуват от покупки на жилища и на имоти за още по-малко пари или дори безплатно. Такива имоти са налични, тъй като предишните собственици просто са се отказали от тях, без да успеят да ги продадат. Според финансовото министерство на Германия към 2020 г. е имало около 1200 такива изоставени имота в западната германска провинция Рейнланд-Фалц.

Но потенциалните купувачи трябва да помислят добре, преди да предприемат този скок, тъй като привидно безплатните имоти не винаги са такива. Макар че имотът е изоставен, той може да е обвързан с дългове към общината или банки, a ипотечните кредити не изчезват само защото собственикът си е отишъл – те се прехвърлят на следващия собственик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още