IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в ЕС по най-бързо тримесечно поскъпване на жилищата

Цените на жилищата у нас са нараснали много по-бързо от средните нива в еврозоната и ЕС през първото тримесечие

17:13 | 05.07.24 г. 7
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Жилищата в България са поскъпнали най-бързо сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) през първото тримесечие на тази година спрямо последното на миналата, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В същото време страната ни е на второ място сред страните членки по най-ускорен ръст на цените на годишна база, като отстъпва само на Полша.

Цените на жилищата на национално ниво са нараснали със 7,1% на тримесечна база, като по този показател страната ни е на първо място в ЕС. След България се нареждат Унгария и Полша с покачване от съответно 5,1% и 4,3 на сто.

На обратния полюс е Дания, където цените на жилищата са намалели с 2,5% за едно тримесечие. Следват Франция с понижение на цените от 2,1% и Словакия с 1,7 на сто.

Полша и България са единствените страни членки на ЕС с двуцифрен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на годишна база от съответно 18% и 16%, показват още данните на Евростат. След страната ни се нарежда Литва с повишение от с 9,9%.

Люксембург е страната с най-голям спад на цените на жилищата на годишна база от 10,9%, следвана от Германия с 5,7% и Франция с 4,8 на сто.

Силният ръст на цените на жилищата в България е в контраст с тенденциите на ниво ЕС и еврозона. През първото тримесечие цените в еврозоната са намалели с 0,4% на годишна база, а в ЕС са се повишили леко с 1,3 на сто.

При сравнение с последното тримесечие на 2023 г. цените на жилищата са намалели с 0,1% в еврозоната и са се повишили с 0,4 на сто в ЕС.

Отделни данни на Евростат показват, че през първото тримесечие наемите на жилища в ЕС са се увеличили с 0,9% спрямо четвъртото на миналата година, а на годишна база са нараснали с 3 на сто, т.е. наемите са поскъпнали по-бързо от цените на жилищата на европейско ниво, докато доскоро тенденцията беше обратната.

Цените у нас са нараснали почти със 100% от 2010 г. насам

Разгледани в по-дългосрочен план от 2010 г. до първото тримесечие на 2024 г., цените на жилищата в България са се увеличили почти със 100%. Това нарежда страната ни на девето място сред страните членки по най-бърз ръст на цените през последните 14 години.

Източник: Евростат Източник: Евростат

На първо място е Естония с увеличение от 223%, следвана от Унгария с 207%, Литва със 170%, Литвия със 140%, Чехия със 125%, Австрия със 108% и Люксембург със 101%. Спадове са отчетени само в Италия с 8 на сто и Кипър с 1,2%.

През същия период наемите в България са се повишили с 40%. Първенец и по този показател е Естония с ръст от 201%, следвана от Литва със 174% и Ирландия със 104%. Спад на цените на наемите е регистриран само в Гърция с 19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
xapoznai
преди 1 час
Баси от последните прогнози на топ разбирачите от форума цените са с 6% нагоре, сега пак трябва да изчакам защото скоро щели да паднат ;) Таман бях харесал един апартамент в Бургас 110кв м, чисто към 90 и ми искаха 200к евро на зелено и си викам ей сега ще падне Наврка каза, че нямало сделки и цените падат скоро. Отивам след 2 месеца викам как е остана ли нещо, викат ми продаваме в следващия проект, тука сичко е разпродадено, а още не бяха стигнали нулата. Ама ще изчакам, сега вече ще паднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 час
Наскоро имаше една статия ,човека каза за последните две години имало не малко имоти в София с надути цени ,забележете 300% /триста процента /,по 3 цените ,това са ръстове за над 10 години на пазара ,така че балон няма ,бъдете спокойни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 час
Купуват панелка тотал щета преди 8 месеца за 86 хиляди евра ,60 квадрата ,стая,хол и кухня ,преди това никой не я купува за да живее в нея ,стои около 10 месеца на пазара ,правят ремонт пет за четири и в момента я пускат за 130 000 евра ,това пазара в момента ,това което написах е олицетворението на целия пазар ,този пример ,който иска да влиза в бингото или тотото нека се пробва и да купува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 час
В момента няма пазар на имоти има казино,строители,брокери,спекуланти,всякакви мошенници гледат да предадат жилището на следвашия като един горещ картоф на по висока цена докато последния по веригата не изгори с всичко.Масови жилища обзаведени ,не са купени с цел да се живее в тях а са стискани,стискани ,сложен евтин ламинат някоя лед лампа и айде 100%,200%,300% горници,после излизат разни клакьори да говорят как се купували за живеене ,а то е обратното купуват се за спекула ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 час
цените скачат ... сделки няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 час
И още нещо важно ,никой не качва данните за ...безработицата у нас ,а тя вече си се увеличва стабилничко ,бавничко но се увеличава,днес излязоха данните и за САЩ ,там също безработицата е над прогнозите ,тоест високите лихви които вече стоят над 14 месеца в икономиката започват да работят ,това са процесите ,бавни но неумолими .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 часа
Цените на жилищата ще паднат с инфлацията ,в САЩ пазара който е на същото дередже като у нас ,почна да пада ,защото офертите постепенно се увеличват но купувачи няма заради високите цени ,няма вече кой да купи на тези цени ,спада на % купувачи е налице.А Централните банки се готвят да свалят лихви което е мечи сигнал ,а у нас банките ще ги вдигнат постарумо заради риска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още