IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паметникът на Бузлуджа е в топ десет на най-популярните в Instagram изоставени места в света

Паметникът е привлякъл 18 хил. хаштага в социалната мрежа

12:12 | 05.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Паметникът на Бузлуджа е едно от най-често сниманите и споделяни в Instagram изоставени места в света, сочи класация на компанията Alan Boswell Group, която предоставя застраховки на изоставени сгради.

Компанията е събрала данни през юли и е съставила класацията въз основа на броя на хаштаговете в Instagram. Тя е установила, че в социалната мрежа има общо 277 хил. публикации с таг #abandonedbuildings. Бузлуджа се нарежда на десето място в класацията, в която влизат множество изоставени стари сгради – от стари замъци до уникални железопътни гари, с над 18 хил. хаштага в Instagram.

Паметникът на Бузлуджа е част от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, обявен за исторически и архитектурен резерват. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, известен повече със старото си име Бузлуджа до 1942 г., в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г., на който е учредена Българската социалдемократическа партия. Архитектурният проект е дело на колектив начело с арх. Георги Стоилов. Наподобяващата космически кораб структура пустее от 1989 г. Въпреки отдалечеността му от населени места и затварянето му паметникът е привлякъл общо 18 хил. хаштага в Instagram от туристи, които са предприели изкачване, за да се доближат до него. Това не е първият път, когато паметникът на Бузлужда попада в класации на най-красивите изоставени места в света. Сходна класация от 2013 г. дори му отрежда челното място.

Лидер в подреждането е Порт Артур в Австралия с цели 150 хил. хаштага в Instagram. Култовото място е свързано с един от ключовите моменти в историята на страната, използвано за наказание на прехвърлени британски затворници, които са извършили повторно престъпление. Сградата е затворена през 1877 г., след като в нея останали твърде малко работници, които да я поддържат, а и разходите за поддръжката ѝ станали твърде високи.

Порт Артур в Австралия. Снимка: Pixabay.com Порт Артур в Австралия. Снимка: Pixabay.com

Teufelsberg, в превод „планината на дявола“ в Берлин, е една от най-големите шпионски станции в света по време на Студената война. Красивата и историческа сграда се намира на върха на изкуствен хълм, създаден от останки от улици в Берлин след Втората световна война. Оттогава група частни инвеститори купи станцията от градския съвет в германската столица с планове да я реновира в бъдеще, но те се провалиха и сега структурата се използва основно от създатели на графити. Тя е привлякла 128 хил. хаштага в Instagram, а туристите могат да посетят художествена галерия на място срещу такса от 8 евро.

Teufelsberg в Берлин. Снимка: EPA/БГНЕС Teufelsberg в Берлин. Снимка: EPA/БГНЕС

Croix-Rouge в Париж допълва топ три с общо 95,6 хил. хаштага. Мястото се превръща в гореща точка за градските изследователи. То има кратка 16-годишна история като метростанция, която е затворена през 1939 г., след като Франция влиза във Втората световна война. Сега е смятана за „призрачна“ станция и никога не е била отваряна отново.

Исторически затвор в САЩ и болничен комплекс в Германия допълват топ пет на най-популярните в социалните мрежи изоставени места в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още