IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на жилища във Великобритания губи инерция преди изборите

Данните подкрепят доказателството, че възстановяването на икономиката от рецесията се охлажда през второто тримесечие

12:37 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на жилищния сектор във Великобритания спря през юни, тъй като строителните компании забавиха реализирането на проекти преди парламентарните избори, съобщава Bloomberg.

S&P Global Market Intelligence посочва, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за строителството в Обединеното кралство се е понижил до 52,2 пункта през юни от 54,7 пункта за май. Това беше много по-ниско от нивото от 54 пункта, очаквано от анкетирани от Bloomberg икономисти, но все пак е над прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването.

Строителните фирми обвиниха несигурността около изборите за най-малкото увеличение на новите поръчки от февруари. Управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия обещават да построят повече жилища, но строителството се очертава като най-слабия сегмент в проучването.

Данните подкрепят доказателството, че възстановяването на икономиката от рецесията се охлажда през второто тримесечие, като PMI индексът сигнализира за по-голямо забавяне през юни.

Проучванията показват, че новото правителство ще наследи слаба икономика, която се опитва да се отърси от ефектите на кризата с разходите за живот и по-високите лихвени проценти. Строителството е един от най-силно засегнатите сектори от по-високите разходи по заеми и стагнацията на жилищния пазар.

„Въпреки че има признаци на забавяне през последния период на проучване, най-вече около жилищната активност, фирмите посочват, че забавянето на растежа на новите поръчки е отчасти свързано с несигурността около изборите“, коментира Андрю Харкър, икономически директор в S&P Global Market Intelligence. „Следователно смятаме, че тенденциите ще се подобряват, след като изборният период приключи“, добавя той.

S&P заяви, че строителният сектор е бил повлечен надолу от спада в активността на строителите на жилища, неуспех, след като индустрията постигна първото си разширяване през май за последната година и половина.

Гражданското инженерство и разработчиците на търговски обекти отчетоха нов ръст на активността, макар и с по-меки темпове.

S&P заяви, че доверието през следващата година „остава силно“ и наемането на служители се е увеличило с най-бързия темп от август 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още