IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са най-недостъпни от 17 години насам

Разходите за обичайно жилище са поглъщали 35,1% от средната заплата през второто тримесечие

09:44 | 03.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Притежаването на жилище е по-недостъпно за американците със средни доходи от когато и да било през последните 17 години, сочат данни на компанията Attom, цитирани от Bloomberg.

Разходите за обичайно жилище, включително вноските по ипотечни кредити, застраховка на имота и данъци, са поглъщали 35,1% от средната заплата през второто тримесечие, най-високия дял от 2007 г. насам, спрямо 32,1% година по-рано, показва докладът.

Ръстът на разходите наред с лихвите по ипотечните кредити, които се колебаят на ниво от около 7%, изпреварва увеличението на доходите, след като продължаващият недостиг на обяви тласна средната цена на жилищата до рекордните 360 хил. долара, съобщава Attom. На над една трета от пазарите в САЩ разходите за собствено жилище са изяли до 43% от средните заплати в страната, много над нивото от 28%, считано за показател за достъпност.

Новите данни „представляват ясно предизвикателство за купувачите на жилища“, казва Роб Барбър, главен изпълнителен директор на компанията Attom, в комюнике. „Обичайно е тези тенденции да се засилят през пролетния сезон на покупките, когато търсенето от купувачите се увеличава. Но тенденциите тази година са особено предизвикателни за търсачите на жилище“, допълва той.

Скъпите пазари в западните и североизточните щати отчитат най-големите спадове в достъпността, включително окръзите Ориндж и Аламеда в Калифорния, Бруклин и Насау каунти в Ню Йорк.

Сред анализираните 589 окръга 582, или 98,8%, са по-недостъпни през второто тримесечие от историческото им средно ниво на достъпност, отбелязва Attom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още