IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургас е лидер по ръст на сделките с имоти у нас през второто тримесечие

В цялата страна изповяданите сделки са се върнали към растеж за първи път от осем тримесечия насам

16:11 | 02.07.24 г.
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Бургас е лидер по ръст на изповяданите сделки с имоти у нас през второто тримесечие с увеличение от 43,1% на годишна база и с над 27% за първото полугодие спрямо същия период на миналата година. През първите шест месеца на годината сделките в морския град са надхвърлили с над 5% дори нивата през същия период на 2022 г., който беше последният силен за пазара, последван от година и половина на спадове. 

Сделките с имоти са продължили да растат през второто тримесечие и в София и Варна, освен в Бургас, докато в Пловдив отбелязват лек спад на годишна база, сочат данни на Агенцията по вписванията. Пазарите в големите градове у нас са се представили силно и през първото полугодие благодарение и на силния ръст на ипотечното кредитиране, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на агенцията.

В София през второто тримесечие са вписани 9641 сделки, което е ръст от 12% на годишна база. През първото полугодие в столицата са изповядани общо 16 939 сделки, като техният брой също се увеличава с 13% спрямо същия период на миналата година. Те почти са се върнали на нивото от първите шест месеца на 2022 г., който беше последният силен период за пазара, последвано от година и половина на спад на сделките. Тогава в София са били вписани 17 031 сделки, с 0,5% повече спрямо първото полугодие на тази година.

Изповяданите сделки с имоти нарастват и в морската столица Варна - с 4,2% за второто тримесечие с 3953 сделки и със 7,8% за полугодието на годишна база. Градът обаче все още не се е върнал на нивата на сделките за първото полугодие на 2022 г., като обелязва спад от 8,6% спрямо периода.

Малко по-слабо е било второто тримесечие за Пловдив с 4090 сделки и спад с 2% спрямо същия период на миналата година. За полугодието в града са вписани 7455 сделки, което е минимален ръст от 0,5 на сто спрямо същия период на миналата година. Тук изповяданите сделки все още са далеч от нивото от 2022 г. със спад от 15,5% през първото полугодие.

Другите градове с население над 120 хил. души у нас – Русе и Стара Загора, отбелязват понижение на вписаните сделки както през второто тримесечие, така и през първото полугодие на тази година в сравнение със съответните периоди на миналата.

В страната през второто тримесечие са вписани 54 379 сделки, което е с осем броя повече спрямо същия период на миналата година. Те излизат на плюс за първи път от осем тримесечия насам. За полугодието изповяданите сделки в страната са достигнали общо 98 178, което е лек спад с 0,7 на сто спрямо същия период на миналата година. Те все още са с 15% надолу спрямо първото полугодие на 2022 г.

Смесена остава картината при сделките с имоти в морските и планинските курорти у нас. Несебър, който дълго време беше лидер в страната по ръст на вписаните сделки, отчита слабо покачване от 1,8% до 2276 сделки през второто тримесечие на годишна база. Сделките нарастват и в Царево с 5,5 на сто. В същото време Балчик, Каварна и Поморие отбелязват спадове, като най-силен е той в Каварна с 20,9%.

Разлог, където се изповядват сделките в Банско, отчита ръст на сделките с 11,4% през второто тримесечие. Покачване с 10 сделки има и в Чепеларе. Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, и Самоков, където се вписват сделките в Боровец, отчитат спадове от съответно 3,9% и 12,6 на сто.

Вписаните сделки намаляват още в Благоевград с 4,8%, във Велико Търново с 6 на сто и в Плевен с 8,3%.

От включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията увеличение на сделките отбелязват около 40.

Силен фактор за активността на пазара у нас са ниските лихви по ипотечните кредити, които водят до силни ръстове на обема на жилищните заеми както от гледна точка на стойност, така и на брой.

През второто тримесечие в страната са вписани над 15 хил. законни и договорни ипотеки, което е ръст със 17,7% спрямо същия период на миналата година. За полугодието обемът им достига 27 434 и нараства с 20,5% спрямо същия период на миналата година, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Ипотечното кредитиране от гледна точка на брой вписани ипотеки нараства и в четирите най-големи града у нас както за тримесечието, така и за първото полугодие.

Лидер в страната отново е Бургас с ръст на вписаните ипотечни кредити с 45,8% през второто тримесечие и с 37,8 на сто за полугодието. В София са вписани 5667 ипотечни кредита през второто тримесечие и малко над 10 хил. през полугодието, което е ръст съответно с 22,5% и 25,7% на годишна база.

В Пловдив ипотечното кредитиране е нараснало с 8 на сто за тримесечието и с 13,8 на сто за полугодието, а във Варна увеличението е съответно с 19% и 25,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още