IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания отново нарастват

Броят на одобрените ипотечни кредити е спаднал до четиримесечно дъно от 59 991 през май

13:07 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата във Великобритания са се увеличили за втори месец през юни, което е знак, че пазарът се стабилизира след миналогодишния спад. Това сочат данни на един от най-големите ипотечни кредитори в страната - Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

Измерителят на цените се е повишил с 0,2% през миналия месец след ръст от 0,4% през предходния месец. Икономистите не очакваха промяна.

Сега цените са с 1,5% по-високи от предходната година, а лихвените проценти са на 16-годишен връх, което допринася за опасенията за достъпността на жилищата за хората, които се нуждаят от ипотечен кредит. От Nationwide посочват, че се наблюдава ръст на дела на хората, които купуват в брой.

Цените на жилищата в Обединеното кралство нарастват за втори пореден месец. Изображение: Bloomberg Цените на жилищата в Обединеното кралство нарастват за втори пореден месец. Изображение: Bloomberg

"Въпреки че през последните години ръстът на доходите е много по-силен от ръста на цените на жилищата, това не е достатъчно, за да компенсира въздействието на по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити, които все още са доста над рекордно ниските нива, преобладаващи през 2021 г. след пандемията от Covid-19", заяви Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide. "В резултат на това достъпността на жилищата все още е ограничена", допълва той.

Влиянието на повишените разходи за ипотечни кредити пролича в данни на Английската централна банка (АЦБ) от понеделник, според които броят на одобрените ипотечни кредити е спаднал до четиримесечно дъно от 59 991 през май спрямо 60 821 през април. Докладът надхвърли прогнозите на експертите.

Достъпността на жилищата продължава да е ограничена, особено в Лондон. Изображение: Bloomberg Достъпността на жилищата продължава да е ограничена, особено в Лондон. Изображение: Bloomberg

От Nationwide изчисляват още, че броят на жилищните сделки е спаднал с около 15% спрямо нивата от 2019 г. Тези, включващи ипотечен кредит, са намалели с 25%, докато при сделките, включващи купувачи в брой, се наблюдава увеличение с 5 на сто.

Ипотечните лихви остават болезнено високи за много британци. Изображение: Bloomberg Ипотечните лихви остават болезнено високи за много британци. Изображение: Bloomberg

А в друг доклад на Rightmove, онлайн портал за недвижими имоти, се посочва, че средната цена на жилищата, които излизат на пазара, е останала непроменена около рекордните нива през юни, докато търсенето от страна на купувачите е нараснало над миналогодишните нива.

През миналия месец цените на жилищата в Лондон са се повишили с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още