IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните офиси ще изтрият 250 млрд. долара от стойността на бизнес имотите в САЩ

Очаква се около една четвърт от офис площите отвъд Океана да са празни до 2026 г.

16:55 | 27.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Близо една четвърт от всички офис площи в САЩ ще бъдат празни до 2026 г., тъй като работата от вкъщи се запазва като тенденция. Това ще отнеме 250 млрд. долара от стойността на бизнес имотите в страната, според доклад на рейтинговата агенция Moody’s, цитиран от Bloomberg.

Очаква се свободните офис площи да се увеличат до 24% спрямо 19,7% през първото тримесечие на тази година. Това намалява приходите на собствениците на офис сгради с между 8 млрд. и 10 млрд. долара при комбиниране на въздействието от по-ниските лихви и обороти от наеми, считат авторите на доклада.

Това, от своя страна, може да доведе до „унищожаване на имотна стойност“ в диапазона от четвърт трилион долара, казват Тод Меткалф, асоцииран директор за бизнес имотите в Moody’s, и Том Ласалвия, ръководител на отдела за икономика на бизнес имотите в рейтинговата агенция в отделен анализ.

Числата показват мрачните перспективи пред собствениците на имоти и кредиторите, тъй като работодателите продължават да намаляват площите или да преминават от многогодишни наемни договори към по-краткосрочни и по-гъвкави договори в пространства за съвместна работа.

Общо 85% от организациите в Северна Америка, участвали в допитване на консултантската компания JLL, са въвели хибридна работа, а заетостта на офисите в големите американски градове е на ниво от около 50% спрямо равнищата преди пандемията. Намаляващото търсене и нарастващите разходи за обслужване на заемите се отразяват негативно на цените на офисите, като особено засегнати са по-старите сгради.

„Аргументът за запазване или дори за увеличаване на практиките за работа от разстояние остава привлекателен за много компании“, коментират авторите на доклада от Moody’s. „Ако производителността остава стабилна, а разходите могат да бъдат намалени чрез отказ от физически офис пространства, основанията за задължително присъствие в офиса намаляват“, допълват те.

Анализът на Moody’s е съсредоточен върху секторите на „белите якички“, в които работата от вкъщи е най-застъпена, и също така съставляват най-големия дял от офис имотите в САЩ, като финансовите услуги, информационните технологии, недвижимите имоти и административните сектори. Те имаха най-голям дял на работещи от вкъщи служители преди пандемията и допринасят за продължаващия спад на офис площите, които се падат на един служител. Той започна след финансовата криза през 2008 г. и оттогава се ускорява.

Използвайки множество правителствени и научни данни, включително Допитването за работните практики и нагласи, Moody’s определя, че офис служителите днес се нуждаят от около 14% по-малко офис площи, отколкото преди пандемията. Цифрата е в унисон с изследване на McKinsey Global Institute, което установи, че ще има 13% по-малко търсене за офис площи в типичен град в света до 2030 г. Според компанията цените на офис площите ще намалеят с между 800 млрд. и 1,3 трлн. долара през този период.

В крайна сметка свободните площи ще достигнат плато, тъй като много офис сгради се разрушават или се преустройват в складове или жилищни имоти, посочват авторите доклада.

„Приспособяването на размерите ще продължи през следващото десетилетие, тъй като пазарът отхвърля по-неефективните площи в полза на по-гъвкаво присъствие, което подкрепя нашите относително нови работни навици“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още