IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ спадат до най-бавния си темп от ноември

Продажбите на нови еднофамилни жилища са намалели с 11,3% до 619 000 на годишна база

19:00 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на нови жилища в САЩ са се понижили през май, тъй като инфлацията и все още високите лихви по ипотечните кредити възпрепятстват потенциалните купувачи, предаде Bloomberg.

Продажбите на нови еднофамилни жилища са намалели с 11,3% до 619 000 на годишна база през миналия месец, което е най-бавният темп от ноември насам, сочат публикувани в сряда правителствени данни. Средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, възлизаше на 633 000.

Темпът на продажбите вече е в долната част на диапазона, наблюдаван през последната година, което предполага ограничена динамика на фона на затруднения достъп. Лихвите по ипотечните кредити се понижиха под 7% в средата на юни за първи път от края на март, но остават повече от два пъти по-високи от нивата си от края на 2021 г.

Макар че високите цени отблъсват много купувачи, нарастването на наличностите подпомага достъпността в периферията. Средната продажна цена на ново жилище се е понижила с 0,9% спрямо предходната година до 417 400 долара през май. В същото време предлагането на налични жилища се е увеличило до 481 000, което все още е най-високото ниво от 2008 г. насам.

Големите строителни компании, сред които Lennar Corp. и KB Home, се опитват да се преборят с предизвикателството на достъпността, като изкупуват лихвите по ипотечните кредити на клиентите си или предлагат ценови отстъпки, като засега тази стратегия дава добри резултати. И двете компании отчитат ръст на печалбата си.

Последните данни сочат, че общото търсене на жилища се подобрява през този месец. Индексът на Асоциацията на ипотечните банкери за молбите за покупка на жилище нарасна през последните три седмици до най-високото ниво от началото на февруари.

В дългосрочен план САЩ все още изпитват недостиг на нови жилища, заяви миналата седмица председателят на Lennar Стюарт Милър по време на разговор за приходите, като посочи "повече от десетилетие на недостатъчно производство". Междувременно предлагането на жилища, които са били чужда собственост преди това, остава доста под нивата отпреди пандемията от Covid-19, възпрепятствано от високите разходи по заемите, които обезкуражават продавачите да пускат имотите си на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още