IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на небостъргач във Франкфурт с наемател Бундесбанк фалира

Офисите в Германия страдат от по-ниски нива на заетост, отчасти заради работата от вкъщи

12:30 | 26.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собственикът на известен небостъргач в германската банкова столица Франкфурт подаде молба за обявяване в несъстоятелност в момент, когато страната преминава през най-голямата си имотна криза от едно поколение насам, предава Ройтерс.

Кулата, която е определена на сайта на компанията като „основна част от небосвода на Франкфурт“, е дом на част от германската централна банка и на Deka, една от най-големите компании за управление на активи в страната.

Geschaeftshaus am Gendarmenmarkt, която притежава 186-метровата сграда Trianon с 45 етажа, подаде заявление за фалит пред съд във Франкфурт в понеделник и е назначен ръководител на процеса по обявяване в несъстоятелност, показва документ, публикуван във вторник.

Години наред ниските лихви, евтината енергия и силната икономика поддържаха бума в германския имотен сектор, който допринася със 730 млрд. евро на година към икономиката на страната, или около една пета от брутния вътрешен продукт на Германия.

Бумът свърши, когато ширещата се инфлация принуди Европейската централна банка бързо да повиши лихвите. Финансирането за имоти пресъхна, сделките замръзнаха, проекти бяха блокирани, а големи строителни компании фалираха, което предизвика сътресения и при някои банки. Индустрията призова властите в Берлин да се намесят.

Назначеният от съда ръководител на процеса по обявяване в несъстоятелност, правната кантора PLUTA, съобщи, че причината за несъстоятелността са „ликвидни затруднения“ и че вече води разговори с банки.

Подобно на САЩ и други страни офисите в Германия и финансовата ѝ столица Франкфурт страдат от по-ниски нива на заетост, отчасти заради работата от вкъщи. „Офис площи са налични от лятото на 2024 г.“, съобщава сайтът на Trianon.

Бундесбанк е наемател в сградата от 2015 г. с площ за 1000 служители. Deka, която е наемател от десетилетия, ще опразни сградата, за да се пренесе в нова централа през август.

И двете компании казват, че няма да бъдат засегнати от несъстоятелността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 3 дни
"Години наред ниските лихви, евтината енергия и силната икономика поддържаха бума", а сега ни чакат години на високи лихви, скъпа енергия и слаба икономика. И за всичко са виновни русофилията и лично П. , нали Zелкич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още