IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас са поели рязко нагоре в началото на годината

Варна е лидер в страната по поскъпване на жилищата на годишна база след силно покачване на цените на новото строителство

19:45 | 24.06.24 г. 4
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Цените на жилищата у нас са се върнали към силен ръст през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Варна е лидер сред големите градове в страната по годишно поскъпване на жилищата благодарение на голямото увеличение при цените на новото строителство, а двуцифрени ръстове на годишна база отбелязват също София и Бургас.

В цялата страна цените на жилищата са се повишили с 16% за година, което е значително ускоряване на ръста спрямо 2023 г., когато те се покачваха с около 10% на годишна база. Само за едно тримесечие жилищата у нас са поскъпнали със 7,1 на сто спрямо едва 1,2% в края на 2023 г.

Публикувани през май данни на НСИ показаха, че средната месечна работна заплата у нас продължава да ускорява ръста си, като през първото тримесечие той е достигнал 16,8% на годишна база, т.е. на годишна база цените на жилищата са нараснали приблизително с темпа на покачване на заплатите. На тримесечна база обаче средната заплата у нас е нараснала само с 3,5 на сто, два пъти по-бавен темп от този на цените на жилищата през същия период.

Жилищата са поскъпнали значително по-бързо от темпа на инфлацията през първото тримесечие. Тя започна годината на ниво от 3,8% през януари и се забави до 3 на сто към март. Към май тази година инфлацията вече е равнище от 2,3 на сто, сочат още данни на НСИ. 

2024 г. започна силно за жилищния пазар в София, Пловдив, Варна и Бургас от гледна точка на брой изповядани сделки, показаха данни на Агенцията по вписванията. Първото тримесечие в столицата беше най-силно за сделките от 2008 г. насам, а във Варна и Бургас те нараснаха съответно с 12,8% и 9,7% след година и половина на спад. Пловдив също отчете увеличение на сделките с близо 4%. 

Силен двигател на жилищния пазар у нас е ипотечното кредитиране, чийто обем продължи да расте силно и през първите три месеца на тази година благодарение на лихвите, които остават на едни от най-ниските нива в ЕС. 

В началото на тази година най-бързо са поскъпнали жилищата във Варна – с 23,5% на годишна база. По-голям принос за силния ръст на цените има новото строителство, където те са се повишили с цели 35,3% за една година спрямо покачване с малко над 19% в края на 2023 г. В същото време старите жилища в морската столица са поскъпнали с 18,3%.

Спрямо четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата във Варна са нараснали с 9%.

В София, която е на второ място в страната по най-бърз ръст на цените на жилищата на годишна база, също тенденцията е новото строителство да поскъпва по-бързо от старото. Новите жилища в София са поскъпнали с 25,3% на годишна база, което е над два пъти по-бърз темп от края на 2023 г., когато цените се повишиха с 12,2 на сто. В същото време тези на старите жилища са нараснали с 13,3%. Така общо цените на жилищата в София отчитат повишение с 18,2% на годишна база, което е най-силният ръст от третото тримесечие на 2022 г. и първо двуцифрено покачване на годишна база от края на същата година.

Само за едно тримесечие цените на жилищата в София са се повишили с 8,6%, след като в края на миналата година леко поевтиняха с 0,1% на тримесечна база.

Жилищата в Бургас също са поскъпнали двуцифрено за една година – с 12,3%, но ръстът се забавя в сравнение с края на 2023 г. Във втория по големина морски град у нас старите жилища поскъпват малко по-бързо от новите. Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в Бургас са се повишили с 2,7%.

Подобна динамика при цените се наблюдава и в Пловдив. Старите жилища в града са поскъпнали с 10,7% на годишна база, докато цените на новите жилища са нараснали по-бавно – с 4,2%. Така общо жилищата в града са поскъпнали със 7,7 на сто на годишна база, което е сходен темп с последните две тримесечия.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. жилищата в Пловдив са поскъпнали с 4,3% след две поредни тримесечия на спад на цените. Новото строителство в града обаче е поевтиняло на тримесечна база за второ поредно тримесечие.

В Русе, който в един момент беше лидер у нас по най-бърз ръст на цените на жилищата, сега те са се покачили с 9,2% на годишна база, първи едноцифрен ръст от две тримесечия насам. Спрямо четвъртото тримесечие на миналата година жилищата в дунавския град дори са поевтинели с 0,9%.

Едноцифрен ръст на цените на жилищата на годишна база е регистриран и в Стара Загора с 8,8 на сто, като тук новото строителство поскъпва повече от старото. На тримесечна база цените на жилищата в града са се повишили с 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 11
promo
преди 3 седмици
Мда, Навраков - предсказваше срив още при 1200 евро/кв.м., дано малко хора са го приели сериозно, че сега ще трябва да се бръкнат 2500 - 3000 евро за имот в приличен столичен квартал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 12
candaceblue
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 7
Ivan N.
преди 3 седмици
До: xapoznaiЦените повече никога няма да паднат. Пазарът ще върви само нагоре и в нашата любима столица, където всичко е подредено и перфектно, ще стигнем до 6000 евро на квадрат. България е. Прекрасна държава, корупция няма и всички доходи са на светло, затова цените ще растат. Ааа, щях да забравя - стабилно управление и пълна липса на кризи в политиката вещаят светло бъдеще, а демографията предвижда да станем 10 милиона до 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 25
xapoznai
преди 3 седмици
Това са конспирации на брокерите - до няколко месеца цените ще станат по 500 евро! Аз слушам Навраков и му вярвам безусловно - още няколко месеца и готово! Те хората намаляват, всеки момент ще вдигнат лихвите или някоя друга подобна глупост ама не може да не паднат! Аре най-сетне да паднат, че да си накупим изгодно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още