IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона забранява всички краткосрочни наеми за туристи от 2029 г.

Мярката е част от усилията на кмета на града за овладяване на ръста на наемите

19:07 | 21.06.24 г.
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Барселона планира да забрани всички краткосрочни наеми на жилища за туристи от 2029 г. Мярката е част от усилията на кмета на града да овладее растящите цени на наемите за местните жители в града, който е сред най-популярните туристически дестинации, съобщава Bloomberg.

Средиземноморският град ще спре да дава нови разрешителни и няма да подновява съществуващите, така че през 2029 г. нито едно жилище няма да има разрешение да бъде наемано като туристическо, заяви кметът Жауме Колбони на пресконференция в петък. Към момента са регистрирани около 10 хил. жилища като имоти под наем за туристи.

„Нужно е по-голямо предлагане на жилища и мерките, които представяме днес, целят да осигурят по-голямо предлагане, така че работещата средна класа да не напуска града, тъй като не може да си позволи жилище“, заяви Колбони. „Тази мярка няма да промени положението за един ден. Решаването на проблемите ще отнеме време, но мярката, която предприемаме, бележи повратна точка“, допълни той.

Градове като Барселона вече предприеха някои стъпки, за да ограничат увеличаването на апартаментите за краткосрочен наем в усилията си да балансират бума на туризма с притесненията от липсата на достъпни жилища за местните жители. Барселона, която преди време предприе мерки за ограничаване на нелицензираните имоти под наем, отчита продължаващ ръст на цените.

Колбони заяви, че в момента Барселона има „космически цени на наемите, които стават по-скъпи с всеки изминал ден“.

Цените на наемите на квадратен метър в Барселона нараснаха с 14% в 12-те месеца до април и са най-високите сред испанските градове, сочат данни на сайта Idealista, най-големия сайт за имотни обяви в страната.

Градът е посетен от 16 млн. туристи през 2023 г., сочат данни на Туристическата обсерватория в Барселона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още